settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je tako teško razumjeti Bibliju?

Odgovor


Svi se, u neku ruku, bore sa pokušajem da razumiju Bibliju. Čak i nakon skoro 2000 godina crkvene historije, postoje neki biblijski stihovi i odlomci koji ostavljaju i najbrljantnije umove biblijskih znanstvenika da nagađaju i korigiraju njihovo značenje. Zašto je toliko teško razumjeti Bibliju? Zašto iziskuje toliko napora da se u potpunosti i sa ispravnošću razumije Biblija? Prije nego što pokušamo da odgovorimo na to, treba da kažemo da Bog nije komunicirao nejasno. Poruka Božije Riječi je savršeno jasna. Razlog zašto ona može nekad biti teška za razumijevanje je taj da smo mi pala bića – grijeh zamagljuje naše shvatanje i vodi nas da je izvrćemo kako nam se svidi.

Postoji nekoliko faktora koji mogu učiniti Bibliju teškom za razumijevanje. Prvo, postoje vremenske i kulturološke razlike. Biblija je napisana između 3400 i 1900 godina prije sadašnjeg vremena. Kultura tada je bila veoma drugačija od svih ostalih koje danas postoje. Djela nomadskih pastira iz 1800 g. p.n.e. na Srednjem istoku često nemaju mnogo smisla kompjuterskim programerima u Americi 21. vijeka. Krucijalno je važno da, kada pokušavamo da razumijemo Bibliju, prepoznamo kulturu u kojoj je napisana.

Drugo, Biblija je napisana različitim književnim stilovima, uključujući historiju, zakon, poeziju, pjesme, mudrosnu književnost, proroštva, lična pisma i apokaliptičnu književnost. Historija treba drugačije da se tumači od mudrosnih knjiga. Poezija se ne može razumjeti na isti način kao apokaliptična književnost. Lično pismo, iako ima značenje i za nas danas, može da ima različitu primjenu nego što je imala za onoga kome je prvobitno upućeno. Prepoznati da Biblija sadrži različite žanrove je bitno u izbjegavanju konfuzije i pogrešnog razumijevanja.

Treće, svi smo mi grešnici; svi mi činimo greške (Propovjednik 7:20; Rimljanima 3:23; 1. Ivanova 1:8). Koliko god se trudili da ne učitavamo svoje predrasude u Bibliju, neizbježno je da ćemo svi mi to povremeno raditi. Nažalost, u nekoj tački svi pogrešno protumače neki pasus usljed neke pretpostavke šta bi on mogao ili ne bi mogao da znači. Kada proučavamo Bibliju, moramo pitati Boga da nam ukloni predrasude i pomogne nam da tumačimo Njegovu Riječ bez unaprijed određenih pretpostavki. To je često teško, jer priznati da ih imamo zahtijeva poniznost i voljnost da priznamo greške.

To nikako ne znači da su ova tri koraka sve što je potrebno kako bismo ispravno razumjeli Bibliju. Čitave knjige su napisane vezano za biblijsku hermenautiku, nauku o tumačenju Biblije. Međutim, ovi koraci su odličan početak za njeno razumijevanje. Moramo prepoznati kulturalne razlike između naše i kulture ljudi u biblijsko vrijeme. Moramo imati u vidu različite književne stilove. Moramo težiti tome da dozvolimo da Biblija govori za sebe i ne dopuštati da naše pretpostavke ukaljaju naše tumačenje.

Razumjeti Bibliju može nekad biti težak zadatak, ali sa Božijom pomoći je moguće. Zapamtimo, ako vjerujemo u Isusa Krista, Božiji Duh prebiva u nama (Rimljanima 8:9). Isti Bog koji je "nadahnuo" Pismo (2. Timoteju 3:16-17) je isti onaj koji će otvoriti naš um za istinu i razumijevanje Njegove Riječi, ako se oslonimo na Njega. To ne znači da će Bog to uvijek učiniti lakim. On želi da istražujemo Njegovu Riječ i u potpunosti tragamo za njenim blagom. Razumijevanje Biblije možda neće biti lako, ali sa sobom nosi veliku nagradu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je tako teško razumjeti Bibliju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries