settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da razumijem knjigu Otkrivenja?

Odgovor


Ključ za tumačenje Biblije, posebno knjige Otkrivenja, je dosljedna hermenautika. To je proučavanje principa interpretacije. Drugim riječima, to je način na koji tumačimo Pismo. Normalna hermenautika ili normalno tumačenje Pisma znači da dok stih ili odlomak jasno ne naznačavaju da autor koristi figurativni govor, trebalo bi da se razumiju u svom normalnom značenju. Ne bi trebalo da tražimo druga značenja, ako normalno značenje rečenice ima smisla. Također, ne bi trebalo da produhovljavamo Pismo učitavanjem značenja riječima ili frazama za koje je jasno da je autor, pod vođstvom Duha Svetoga, namjeravao da budu shvaćene onako kako su napisane.

Jedan od primjera je Otkrivenje 20. Mnogi će učitavati različita značenja stihovima o hiljadugodišnjem dobu. Ipak, jezik ni na koji način ne ukazuje da oni treba da se shvate drugačije osim da je tu riječ o bukvalnom periodu od hiljadu godina.

Jednostavni pregled knjige Otkrivenja se može vidjeti u Otkrivenju 1:19. U prvom poglavlju, uskrsli i uzvišeni Krist govori Ivanu. Kaže mu: “Sad napiši što si vidio: sadašnje stanje i ono ‘što će se poslije ovoga dogoditi’!” Stvari koje je Ivan već vidio su zapisane u prvom poglavlju. “Sadašnje stanje” (koje se odigravalo u Ivanovim danima) je zapisano u poglavljima 2 i 3 (pisma crkvama). Stvari koje “će se poslije ovoga dogoditi” (budućnost) su zapisanje u poglavljima 4-22.

Uopšteno govoreći, poglavlja 4-18 se bave Božijim sudom nad ljudima na zemlji. Ovaj sud se ne odnosi na crkvu (1. Solunjanima 5:2, 9). Prije nego što on počne, crkva će biti uklonjena sa zemlje u događaju koji se zove uznesenje (1. Solunjanima 4:13-18; 1. Korinćanima 15:51-52). Poglavlja 4-18 opisuju vrijeme “Jakovljeve nevolje” – nevolje za Izrael (Jeremija 30:7; Daniel 9:12, 12:1). To je također vrijeme kada će Bog suditi nevjernicima za njihovo buntovništvo protiv Njega.

Poglavlje 19 opisuje Kristov povratak sa crkvom, Njegovom nevjestom. On poražava zvijer i lažnog proroka i baca ih u ognjeno jezero. U 20. poglavlju Krist svezuje Sotonu i baca ga u Bezdan. Zatim uspostavlja svoje kraljevstvo na zemlji koje će trajati 1000 godina. Na kraju tih 1000 godina, Sotona će biti oslobođen i vodiće pobunu protiv Boga. Biće brzo poražen i također bačen u ognjeno jezero. Zatim dolazi posljednji sud, sud za sve nevjernike, kad će i oni biti bačeni u ognjeno jezero.

21. i 22. poglavlje opisuju ono što se odnosi na vječnost. U ovim poglavljima nam Bog govori kako će izgledati vječnost s Njim. Knjiga Otkrivenja je razumljiva. Bog nam je ne bi dao kad bi njeno čitavo značenje bilo misterija. Ključ za njeno razumijevanje je da se shvati što je moguće bukvalnije – ona kaže ono što znači i znači ono što kaže.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da razumijem knjigu Otkrivenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries