settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između talenta i duhovnog dara?

Odgovor


Postoje sličnosti i razlike između talenata i duhovnih darova. I jedno i drugo je od Boga. I jedni i drugi su sve efektivniji sa upotrebom. I jednim i drugim je svrha da se koriste za dobrobit drugih, a ne za sebične interese. 1. Korinćanima 12:7 tvrdi da su duhovni darovi dati radi drugih, a ne radi nas samih. Pošto dvije velike zapovijedi govore o ljubavi prema Bogu i drugima, trebalo da koristmo svoje talente u tu svrhu. Ali postoji razlika u tome kome i kada su dati talenti i duhovni darovi. Osobi (nevezano za njenu vjeru u Boga ili u Krista) je dat prirodan talenat kao posljedica kombinacije gena (neko ima prirodnu sposobnost za muziku, umjetnost ili matematiku) i okolnosti (odrastati u muzičkoj porodici potpomaže nekome da razvije talenat za muziku), ili jer je Bog želio da obdari određene individue određenim talentima (na primjer, Besalel u Izlasku 31:1-6). Duhovni darovi su dani svim vjernicima Duhom Svetim (Rimljani 12:3, 6) u momentu kad su stavili svoju vjeru u Krista za oproštenje njihovih grijeha. U tom trenutku, Duh Sveti daje novom vjerniku duhovni dar(ove) koji On želi da vjernik ima (1. Korinćanima 12:11).

Rimljani 12:3-8 izlistava duhovne darove, kao sljedeće: proricanje, posluživanje (u uopštenom smislu), poučavanje, tješenje, darežljivost, starješinstvo i milosrđe. 1. Korinćanima 12:8-11 navodi darove kao što su riječ mudrosti (sposobnost komuniciranja duhovne mudrosti), riječ znanja (sposobnost komuniciranja praktične istine), vjera (neuobičajeno pouzdanje na Boga), djela čudesa, proricanje, razlikovanje duhova, različiti jezici (sposobnost da se govori u jeziku koji nije naučen) i tumačenje jezika. Treća lista se nalazi u Efežanima 4:10-12, gdje kaže da je Bog dao svojoj crkvi apostole, proroke, evenđeliste, pastire i učitelje. Postoji također i pitanje koliko je mnogo duhovnih darova, jer ni jedna lista nije ista. Moguće je i da biblijske liste nisu iscrpne, da postoje dodatni duhovni darovi osim spomenutih u Bibliji.

I dok neko može da razvije svoje talente i kasnije usmjeri svoju profesiju ili hobi u tom pravcu, duhovni darovi su dati od Duha Svetoga za izgradnju Kristove crkve. U tome, svi kršćani igraju aktivnu ulogu u širenju Evanđelja Kristovog. Svi su pozvani i opremljeni da budu uključeni u “djelo službe” (Efežani 4:12). Svi su darovani tako da mogu da doprinesu Kristovom cilju, iz zahvalnosti za sve što je On učinio za njih. Radeći tako, također nalaze ispunjenje u životu kroz svoje djelo za Krista. Posao crkvenih starješina da pomogne izgradnji vjernih, tako da oni mogu biti opremljeni za službu na koju ih je Bog pozvao. Ciljani rezultat duhovnih darova je da crkva kao takva može da raste, osnažena udruženim darovima svakog člana Kristovog tijela.

Da zaključimo razliku između duhovnih darova i talenata: 1) Talenat je posljedica genetike i/ili vježbanja, dok je duhovni dar posljedica sile Duha Svetoga. 2) Talenat može da posjeduje svako, Kršćanin ili nekršćanin, a duhovne darove posjeduju samo Kršćani. 3) I dok bi oboje, i talenti i duhovni darovi trebalo da se koriste za Božiju slavu i služenje drugima, duhovni darovi su usredsređeni na te zadatke, a talenti mogu da se koriste u potpunosti u ne-duhovnu svrhu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je razlika između talenta i duhovnog dara?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries