settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između kraljevstva Božijeg i kraljevstva nebeskog?

Odgovor


Iako neko vjeruje da se izrazi kraljevstvo Božije i kraljevstvo nebesko odnose na različite stvari, jasno je da oba ukazuju na isto. Izraz "kraljevstvo Božije" se pojavljuje 68 puta u 10 različitih Novozavjetnih knjiga, dok se izraz "kraljevstvo nebesko" pojavljuje samo 32 puta i samo u Matejevom evanđelju. Na osnovu Matejevog ekskluzivnog korištenja ovog izraza i jevrejske prirode njegovog Evanđelja, neki tumači su zaključili da je on pisao o hiljadugodišnjem, dok su drugi Novozavjetni autori govorili o univerzalnom kraljevstvu. Međutim, temeljnije proučavanje korištenja ovog izraza otkriva da ovo tumačenje ima određene greške.

Na primjer, u razgovoru sa bogatim mladim upraviteljem, Krist koristi oba izraza naizmjenično. Zatim kaže svojim učenicima: "Zaista, kažem vam: 'Bogataš će teško ući u kraljevstvo nebesko.'" (Matej 19:23). Odmah u sljedećem stihu, On proklamuje: "Još vam jedanput kažem: 'Lakše ide deva kroz iglene uši, negoli bogataš u kraljevstvo Božje.'" (24. stih). Isus ne pravi razliku između ova dva izraza, nego izgleda da ih smatra sinonimima.

Marko i Luka koriste izraz "kraljevstvo Božije", tamo gdje Matej koristi "kraljevstvo nebesko", često u paralelnim izvještajima iste parabole. Uporedi Matej 11:11-12 sa Lukom 7:28; Matej 13:11sa Markom 4:11 i Lukom 8:10; Matej 13:24 sa Markom 4:26; Matej 13:31 sa Markom 4:30 i Lukom 13:18; Matej 13:33 sa Lukom 13:20; Matej 18:3 sa Markom 10:14 i Lukom 18:16; i Matej 22:2 sa Lukom 13:29. U svakom ovom slučaju, Matej koristi "kraljevstvo nebesko", dok Marko i/ili Luka koriste "kraljevstvo Božije". Jasno je da se oba ova izraza odnose na istu stvar.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je razlika između kraljevstva Božijeg i kraljevstva nebeskog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries