settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između duše i duha?

Odgovor


Duša i duh su dva primarna nematerijalna aspekta koja Pismo pripisuje čovječanstvu. Može biti zbunjujuće pokušati uočiti preciznu razliku između ovo dvoje. Riječ "duh" se odnosi samo na nematerijalnu stranu čovjeka. Ljudski rod ima duh, ali mi nismo duhovi. Međutim, u Pismu, samo se za vjernike kaže da su "duhovno živi" (1. Korinćanima 2:11; Hebrejima 4:12; Jakovljeva 2:26), dok su nevjernici "duhovno mrtvi" (Efežanima 2:1-5; Kološanima 2:13). U Pavlovim spisima, duhovna strana je od glavnog značaja za život vjernika (1. Korinćanima 2:14; 3:1; 15:45; Efežanima 1:3; 5:19; Kološanima 1:9; 3:16). Duh je element u čovjeku koji mu daje sposobnost da ima lični odnos sa Bogom. Gdje god je riječ "duh" upotrijebljena, odnosi se na nematerijalni dio čovječanstva koji “povezuje” sa Bogom, koji je i sam duh (Ivan 4:24).

Riječ "duša" može da se odnosi i na nematerijalni i materijalni askpekt čovječanstva. Kao što ljudi imaju duh, ali jesu duša. U svom najosnovnijem značenju, riječ "duša" znači "život." Međutim, iznad ovih suštinskih značenja, Biblija govori o duši u različitim kontekstima. Jedan od njih je čovjekova spremnost da griješi (Luka 12:26). Čovječanstvo je po prirodi zlo i naše duše su pokvarene zbog toga. Životni princip je uklonjen u momentu fizičke smrti (Postanak 35:18; Jeremija 15:2). Duša, kao i duh, je centar mnogih duhovnih i emotivnih iskustava (Job 30:25; Psalam 43:5; Jeremija 13:17). Gdje god da se riječ "duša" koristi, može da se odnosi na cijelu osobu, bilo u životu ili poslije smrti.

Duša i duh su povezani, ali odvojivi (Hebrejima 4:12). Duša je srž ljudskog bića; to je ono što mi jesmo. Duh je aspekt čovječanstva koji nas povezuje sa Bogom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je razlika između duše i duha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries