settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između Uznesenja i Drugog dolaska?

Odgovor


Uznesenje i drugi Kristov dolazak se često pobrkaju. Ponekad je teško odrediti koji se stihovi u Pismu odnose na uznesenje, a koji na drugi dolazak. Međutim, u proučavanju biblijskih proroštava o zadnjim vremenima, veoma je važno da razlikujemo jedan od drugog.

Uznesenje se odnosi na povratak Isusa Krista da ukloni crkvu (sve koji vjeruju u Njega) sa zemlje. Ono je opisano u 1. Solunjanima 4:13-18 i 1. Korinćanima 15:50-54. Vjernici koji su umrli će imati proslavljena tijela i, zajedno sa vjernicima koji su još živi, će se sresti sa Gospodom u zraku. Ovo će se desiti u jedan hip, u tren oka. Drugi dolazak se odnosi na Isusov povratak da porazi Antikrista, uništi zlo i uspostavi svoje hiljadugodišnje kraljevstvo. On je opisan u Otkrivenju 19:11-16.

Važne razlike između uznesenja i drugog dolaska su sljedeće:

1) Pri uznesenju, vjernici se sreću sa Gospodom u zraku (1. Solunjanima 4:17). Pri drugom dolasku, vjernici se vraćaju sa Gospodom na zemlju (Otkrivenje 19:14).

2) Drugi dolazak se dešava nakon velike nevolje (Otkrivenje, poglavlja 6 i 19). Uznesenje se dešava prije velike nevolje (1. Solunjanima 5:9; Otkrivenje 3:10).

3) Uznesenje je uzimanje vjernika sa zemlje, čin oslobođenja (1. Solunjanima 4:13-17, 5:9). Drugi dolazak uključuje uklanjanje nevjernika, čin suda (Matej 24:40-41).

4) Uznesenje će biti tajno i trenutno (1. Korinćanima 15:50-54). Drugi dolazak će biti vidljiv svima (Otkrivenje 1:7; Matej 24:29-30).

5) Drugi Kristov dolazak se neće desiti dok se ne odigraju neki drugi događaji zadnjeg vremena (2. Solunjanima 2:4; Matej 24:15-30; Okrivenje, poglavlja 6 i 8). Uznesenje se može desiti svakog momenta (Titu 2:13; 1. Solunjanima 4:13-18; 1. Korinćanima 15:50-54).

Zašto je toliko važno da razlikujemo uznesenje i drugi dolazak?

1) Kad bi uznesenje i drugi dolazak bili isti događaj, vjernici bi trebalo da prođu kroz vrijeme velike nevolje (1. Solunjanima 5:9; Otkrivenje 3:10).

2) Kad bi uznesenje i drugi dolazak bili isti događaj, povratak Kristov se ne bi mogao desiti svakog momenta – postojalo bi dosta stvari koje bi trebalo da se dese prije nego što se On vrati (Matej 24:4-30).

3) Pri opisu perioda velikih nevolja, u Otkrivenju 6 i 19 se nigdje ne spominje crkva. Tokom velikih nevolja – zvanih također “vrijeme nevolje za Jakova” (Jeremija 30:7) – Bog će ponovo da obrati posebnu pažnju na Izrael (Rimljanima 11:17-31).

Uznesenje i drugi dolazak su slični, ali su to različiti događaji. Oba uključuju Isusov povratak. Oba se odigravaju u zadnjim vremenima. Međutim, od osnovnog je značaja da se prepoznaju razlike među njima. Da zaključimo, uznesenje je povratak Krista u oblacima, kad će ukloniti vjernike sa zemlje prije vremena Božije srdžbe. Drugi dolazak je Kristov povratak na zemlju, kada će privesti nevolje kraju i poraziti Antikrista i njegovu imperiju zla.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je razlika između Uznesenja i Drugog dolaska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries