settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o rastu crkve?

Odgovor


Iako Biblija ne govori specifično o rastu ckrve, princip je u razumijevanju Isusovih riječi: “Sagradit ću svoju Crkvu, i paklena vrata neće je nadvladati” (Matej 16:18). Pavle potvrđuje da je temelj crkve u Isusu Kristu (1. Korinćanima 3:11). Isus Krist je također glava crkvi (Efežanima 1:18-23) i njen život (Ivan 10:10). Zato treba imati na umu da “rast” može da bude relativan termin. Postoje različite vrste rasta, od kojih neke nemaju ništa sa brojem članova.

Crkva može biti živa i rastuća čak i ako se broj članova i onih koji je posjećuju ne mijenja. Ako oni koji su u crkvi rastu u milosti i poznanju Isusa Krista, podređujući se Njegovoj voli za svoje živote, individualno ili kao zajednica, to je onda crkva koja raste. U isto vrijeme, ona može intenzivno da nastavlja sa radom i ima brojne članove, a da ipak duhovno stagnira.

Rast bilo koje vrste slijedi tipični obrazac. Kao rastući organizam, lokalna crkva ima one koji siju sjeme (evangeliste), one koji ga zalijevaju (pastori/učitelji) i one koji koriste svoje duhovne darove za jačanje drugih. Ali Bog je onaj koji daje rast (1. Korinćanima 3:7). I oni koji sade i oni koji zalivaju će primiti svoju nagradu prema svom trudu (1. Korinćanima 3:8).

Treba da postoji balans između sijanja i zalivanja kako bi lokalna crkva rasla, što znači da u zdravoj crkvi svaka osoba mora da zna svoj duhovni dar, tako da može da funkcioniše unutar tijela Kristovog. Ako sijanje i zalivanje nisu u balansu, crkva neće napredovati kako je Bog namjerio. Naravno, treba da postoji dnevna ovisnost i poslušnost Duhu Svetom, tako da Njegova sila može da bude oslobođena u onima koji siju i zalivaju, kako bi došlo do napretka za Boga.

Konačno, opis živuće i rastuće crkve možemo naći u Djelima 2:42-47, gdje su vjernici “bili postojani u nauku apostola, u zajedništvu, u lomljenju kruha i u molitvama”. Služili su jedni drugima i dosezali one kojima je trebalo da upoznaju Gospoda, jer je On “umnožavao broj onih koji su se odazivali na put spasenja”. Kad su ove stvari prisutne, crkva ima iskustvo duhovnog rasta, bilo da postoji brojčani rast ili ne.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o rastu crkve?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries