settings icon
share icon
Pitanje

Koje je prvo uskrsnuće? Koje je drugo uskrsnuće?

Odgovor


Daniel 12:2 rezimira dvije potpuno drugačije sudbine čovječanstva: “Mnogi od onih, koji spavaju u prahu zemaljskom, probudit će a se, jedni na život vječni, drugi na sramotu i prijekor vječni”. Svi će ustati iz mrtvih, ali neće svi dijeliti istu sudbinu. Novi zavjet otkriva dalje detalje odvojenih uskrsnuća za pravedne i nepravedne.

Otkrivenje 20:4-6 spominje “prvo uskrsnuće” i identifikuje one koji u njemu učestvuju kao “blagoslovene i svete”. Drugo uskrsnuće (vatreno jezero, Otkrivenje 20:14) nema silu nad ovim pojedincima. Prvo uskrsnuće, onda, je uznesenje svih vjernika. To odgovara Isusovom naučavanju o “uskrsnuću pravednih” (Luka 14:14) i “uskrsnuću života” (Ivan 5:29).

Prvo uskrsnuće se odvija u različitim fazama. Sam Isus Krist (“prvi plod”, 1. Korinćanima 15:20) je utro put za uskrsnuće svih koji vjeruju u Njega. Postojalo je uskrsnuće jerusalimskih svetih (Matej 27:52-53), što bi trebalo da uzmemo u obzir pri razmatranju prvog uskrsnuća. Ono koje tek treba da dođe je uskrsnuće “mrtvih u Kristu” pri Gospodnjem povratku (1. Solunjanima 4:16) i uskrsnuće mučenika na kraju Velikih nevolja (Otkrivenje 20:4).

Otkrivenje 20:12-13 identifikuje one koji su uključeni u drugo uskrsnuće kao opake, kojima Bog sudi na sudu pred Velikim bijelim tronom, prije nego što će biti bačeni u Ognjeno jezero. Drugo uskrsnuće je, onda, podizanje svih nevjernika; ono se vezuje na drugu smrt. To odgovara Isusovom naučavanju “uskrsnuća osude” (Ivan 5:29).

Događaj koji razdvaja prvo i drugo uskrsnuće izgleda da je hiljadugodišnje kraljevstvo. Posljednji pravednici su podignuti da bi vladali “sa Kristom hiljadu godina” (Otkrivenje 20:4), ali “ostali mrtvaci [tj, opaki] ne oživješe, dok se ne navrši tisuću godina” (Otkrivenje 20:5).

Kakva velika radost će biti prisutna pri prvom uskrsnuću! Kako veliki bol pri drugom! Kakvu odgovornost mi imamo, da govorimo Evanđelje! “A jedne strahom izbavljajte i iz ognja vadite” (Juda 23).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je prvo uskrsnuće? Koje je drugo uskrsnuće?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries