settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguće prodati svoju dušu đavolu?

Odgovor


U izmišljenoj priči o Doktoru Faustu, čovjek napravi pogodbu sa đavolom: u zamjenu za svoje tijelo i dušu, primiće nadnaravnu silu i zadovoljstva 24 godine. Đavo pristane na tu razmjenu i Dr. Faust uživa te užitke grijeha jedno vrijeme, ali mu je sudbina zapečaćena. Nakon 24 godine, on pokušava da osujeti đavolji plan, ali se ipak susreće sa strašnom propašću. Ova legenda je dobra priča o moralnosti i metafora o plati za grijeh, ali detalji njene radnje nisu biblijski.

Biblija ne zapisuje nijedan primjer nekoga ko je "prodao svoju dušu" Sotoni, i nigdje ne nagovještava da je pogodba sa đavolom moguća. Evo nekih stvari koje Pismo otkriva o Sotoni:

1) Sotona ima silu dovoljnu da se čak suprostavi anđelima (Juda 9; Daniel 10:12-13).

2) Sotona pokušava da prevari pretvarajući se u anđela svjetla (2. Korinćanima 11:14-15).

3) Bog je dao načine kojima se možemo odbraniti od Sotoninih napada (Efežanima 6:11-12).

4) Sotonina sila je ograničena Božijom voljom (Job 1:10-12; 1. Korinćanima 10:13).

5) Kao "bog ovog svijeta", Sotona ima vlast nad onima koji žive bez Krista u svijetu (2. Korinćanima 4:4).

Zasigurno, postoje oni koji trpe dirktnu sotonsku kontrolu, kao što je bila mlada gatara u Filipima (Djela 16:16-19). Postoje i oni koji su se posvetili đavoljem djelu, kao što je bio vračar Simon (Djela 8:9-11) i Elima (Djela 13:8). Međutim, u sva ova tri slučaja, Božija sila je preovladavala nad onima koji su bili u ropstvu Sotone. Ustvari, Simonu je ponuđena šansa da se pokaje (Djela 8:22). Očigledno, tu nije bilo nepovratne "prodaje" njegove duše.

Bez Krista, svi mi smo pod osudom smrti (Rimljanima 3:23). Prije nego što smo spašeni, svi smo u ropstvu đavola, kako 1. Ivanova 5:19 kaže: "...a sav svijet leži u zlu". Slava Gospodu, mi imamo novog Gospodara, onog koji može da slomi okove svakog grijeha i oslobodi nas (1. Korinćanima 6:9-11; Marko 5:1-15).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je moguće prodati svoju dušu đavolu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries