settings icon
share icon
Pitanje

Da li treba da priznam svoj preljub partneru?

Odgovor


Priznati grijeh preljuba svom partneru je dilema za mnoge kršćane koji su imali to nesretno iskustvo kad su mu poglegli. Sekularni "eksperti" obično ohrabruju preljubnike da drže svoja usta zatvorena vezano za njihovu nevjeru, tvrdeći da bi priznanjem bila učinjena veća šteta. Problem u vezi sa tim je taj što to guši nečiju savjest i ne daje prostora obnovljenju odnosa, koje je priznanje namijenjeno da obuhvata. Jakov 5:16 kaže: "Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se jedan za drugoga, da ozdravite".

Apostol Pavle je mudro tvrdio: "Zato se ja trudim, da imam čistu savjest svagda pred Bogom i pred ljudima" (Djela 24:16). Iako je preljub prvenstveno grijeh protiv Boga, Biblija također kaže da naša tijela ne pripadaju nama, nego i onima sa kojima smo u braku (1. Korinćanima 7:4). Fizički čin seksa je simbol načina na koji vjenčani par postaje jedno tijelo kada ih Bog spoji u braku (1. Korinćanima 6:15-16). Iz ovih razloga, osoba koja je počinila preljub bi trebalo da se moli i dozvoli Duhu Svetom je vodi, uz priznanje nevjerstva u odgovarajuće vrijeme.

Grižnja savjesti neće otići tek tako, pokušavanjem da se ignoriše. Ona, ustvari, može voditi do psiholoških i čak fizičkih problema. Koliko god da je teško za nekoga da kaže svom bračnom partneru da je bio nevjeran, to je neophodno, ne samo radi integriteta braka, nego i zbog odnosa između te osobe i Boga, tako da joj savjest može biti čista i da može da bude u stanju da živi svet i život bez krivice.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li treba da priznam svoj preljub partneru?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries