settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da se pripremim za brak?

Odgovor


Biblijski pripremiti nekoga za brak je isto kao i pripremiti ga za bilo koji životni napor. Postoji princip koji bi trebalo da upravlja svim aspektima naših života, kao nanovo rođenih vjernika: „Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom!“ (Matej 22:37). Ovo nije lakomislena zapovijed. Ovo je centralni dio naših života kao vjernika. To je odabiranje da se fokusiramo na Boga i Njegovu Riječ svim svojim srcem, tako da naše duše i naši umovi budu okupirani stvarima koje će Njemu biti ugodne.

Odnos koji imamo sa Bogom kroz Gospoda Isusa Krista je ono što određuje perspektivu svih drugih odnosa. Bračni odnos je zasnovan na modelu Krista i Njegove crkve (Efežani 5:22-33). Naše predanje, kao vjernika, da živimo prema Gospodnjim zapovijedima i pravilima upravlja svakim aspektom naših života. Naša poslušnost Bogu i Njegovoj Riječi nas oprema (osposobljava) da ispunimo uloge koje nam je Bog dao u braku i svijetu. A uloga svakog nanovo-rođenog vjernika je da usvisuje Boga u svim stvarima (1. Korinćanima 10:31).

Kako bismo se pripremili za brak, hodali dostojno našeg pozvanja u Isusu Kristu i postali intimni sa Bogom kroz Njegovu Riječ (2. Timoteju 3:16,17), treba da se fokusiramo na poslušnost u svim stvarima. Ne postoji lagan plan da se nauči hodanje u poslušnosti Bogu. To je izbor koji moramo praviti svaki dan, kako bismo stavili sa strane svjetski način razmišljanja i, umjesto toga, slijedili Boga. Hodati dostojno Krista znači podložiti sebe u poniznosti jedinom Putu, jedinoj Istini i jedinom Životu na dan-na-dan i moment-za-momentom osnovi. To je priprema na koju svaki vjernik treba da bude spreman, za veliki dar koji nazivamo brakom.

Osoba koja je duhovno zrela i koja hoda sa Bogom je spremnija za brak nego iko drugi. Brak zahtijeva predanje, strast, poniznost, ljubav i poštovanje. Ovo je najočiglednije u osobi koja ima intimni odnos sa Bogom. Kako pripremaš sebe za brak, fokusiraj se na to da dozvoliš Bogu da te oblikuje i izvaja u muškarca ili ženu kakav/va On hoće da budeš (Rimljani 12:1,2). Ako se podčiniš Njemu, On će te osposobiti da budeš spreman/na na brak, kad taj predivni dan dođe.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da se pripremim za brak?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries