settings icon
share icon
Pitanje

Šta je biblijska priča o stvaranju?

Odgovor


Osnovna priča o stvaranju se nalazi u Postanku 1 i 2, sa zapisom o Edenskom vrtu u 3. poglavlju. Postanak 1 počinje prije postojanja ičega osim samog Boga. Pošto je to slučaj, ne postoji nikakvo "prahistorijsko" vrijeme. Božije otkrivenje o sebi i Njegovoj volji za čovječanstvo je početak. U ovom početku, On je stvorio sve u univerzumu za šest bukvalnih 24-satnih dana. To podrazumijeva sva nebeska tijela (uključujući svaku zvijezdu i planetu), kao i sve na zemlji. Dok Božija trojedina priroda nije određena u zapisu u Postanku, On jeste otkrio množinu, "mi", unutar božanstva (Postanak 1:26). Duh je aktivan u stvaranju (Postanak 1:2), kao što je to i Krist (Ivan 1:1-3; Kološanima 1:15-17).

U šest dana stvaranja Bog je oblikovao univerzum i zemlju (1. dan), nebo i atmosferu (2. dan), kopno i sav biljni svijet (3. dan), zvijezde i nebeska tijela, uključujući sunce i mjesec (4. dan), ptice i vodena stvorenja (5. dan) i sve životinje i čovjeka (6. dan). Čovječanstvo je posebno iznad svih drugih stvorenja, jer ono nosi Božiji lik i ima odgovornost da upravlja zemljom i potčini je. Svo stvaranje je završeno u šest dana u svoj svojoj prostranoj širini i čudesnoj ljepoti. Šest bukvalnih, 24-satnih dana nemaju vremenski razmak koji bi ih odvajao. Bog je izjavio da je Njegovo stvorenje veoma dobro. Postanak 2 prepoznaje zavrsetak Božijeg djela i daje detaljan izvještaj o stvaranju čovjeka.

Sedmi dan je obilježen Božijim odmorom. Ne zato što je On bio umoran, nego zato što je On stao sa svojim djelom stvaranja. Ovo uspostavlja jedan šablon odvajanja jednog od sedam dana za odmor i određuje broj dana u sedmici, što se koristi i danas. Držanje Šabata (subote, dana odmora) će biti znak koji izdvaja Božiji odabrani narod (Izlazak 20:8-11).

Postanak zatim sužava pogled na stvaranje čovjeka. Ovaj odlomak nije drugi izvještaj stvaranja, niti je u suprotnosti sa Postankom 1. On jednostavno odstupa od pravolinijskog izvještaja kako bi preusmjerio fokus čitaoca na Božije djelo vezano za čovjeka. Bog ga je načinio od praha zemaljskog koji je prethodno stvorio. Nakon što ga je oblikovao, udahnuo je život u njega. Činjenica da je Bog izabrao da oblikuje čovjeka na ovaj način pokazuje Njegovu veliku brigu u ovom procesu. Zatim je postavio prvog čovjeka, Adama, na posebno mjesto, u Edenski vrt, koji je bio predivan i pun izobilja. Adam je imao skoro sve što mu je bilo potrebno, uključujući hranu i produktivan rad. Međutim, Bog nije bio završio s čovjekom.

Bog je pomogao Adamu da vidi svoju potrebu za prijateljem, time što je pregledao sva druga stvorenja i dao im imena. Adam je shvatio da mu treba društvo. Bog ga je uspavao i zatim stvorio Evu, sa istom brigom sa kojom je i njega oblikovao. Ona je bila načinjena od Adamovog rebra. Kada je vidio, Adam je shvatio da je bila posebna. Ona je bila njegov pandan, njegova dopuna i meso njegovog mesa. Bog ih je oboje stvorio na svoju sliku (Postanak 1:27). Ovaj odlomak uspostavlja porodicu kao kamen temeljac društva (Postanak 1:24; Matej 19:5-6). Kao od Boga određena institucija, brak treba da postoji samo između jednog muškarca i jedne žene. Adam i Eva su bili stvoreni kao nedužni (Postanak 1:25) i nisu počinili nijedan grijeh. Uživali su zajedništvo sa Bogom u Edenu. Taj odnos je uključivao jedno jednostavno pravilo. Bilo im je zabranjeno da jedu plodove jednog drveta i samo tog jednog drveta u cijelom Vrtu (Postanak 2:17).

U jednom momentu je Eva bila kušana od strane zmije da jede baš od tog drveta, što je i učinila. Adam je također jeo plod zabranjenog drveta. Zgriješili su protiv Boga i izgubili svoju nedužnost (Postanak 2:8-12). Grijeh je donio posljedice. Bog je prokleo zmiju da zauvijek puzi po zemlji i da je ljudi mrze. Evu je kaznio bolovima na porođaju i sukobom sa njenim mužem, a Adama teškim radom i mukom u njegovom poslu (Postanak 3:14-19). Dio posljedice za njihov grijeh je uključivao to da su oboje protjerani iz Vrta (Postanak 3:22-24). Ali u posljedice je također bila uključena poruka nade. Prvo spominjanje dolazećeg Mesije se nalazi u Postanku 3:15. On će doći da slomi zmiju (Sotonu), ali ne prije nego što ga ovaj rani na križu. Čak i usred grijeha i njegovih kobnih posljedica, Bog se pokazao kao Bog milosti i ljubavi.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je biblijska priča o stvaranju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries