settings icon
share icon
Pitanje

Koje je bilo značenje i značaj preobraženja?

Odgovor


Otprilike sedmicu dana nakon što je Isus otvoreno rekao svojim učenicima da će patiti, biti ubijen i da će uskrsnuti (Luka 9:22), uzeo je sa sobom Petra, Jakova i Ivana na planinu da se mole. Dok se molio, Njegova pojava se promijenila u proslavljeni oblik, a odjeća mu je postala zasljepljujuće bijela. Pojavili su se Mojsije i Ilija i razgovarali su sa Isusom o Njegovoj smrti koja je uskoro trebala da se desi. Petar je, ne znajući šta da kaže i u strahu, ponudio da naprave tri sjenice za njih. Ovo se nesumnjivo odnosi na one koje su se koristile pri slavljenju praznika Sjenica, kada su Izraelci boravili u njima po 7 dana (Levitski zakonik 23:34–42). Petar je izrazio želju da ostane na tom mjestu. Kada ih je zaklonio oblak, čuo se glas koji je rekao: “Ovo je moj ljubljeni sin, koji mi je po volji. Njega slušajte!” Oblak se podigao, Mojsije i Ilija nestali, a Isus je bio sam sa svojim učenicima, koji su i dalje bili jako uplašeni. Upozorio ih je da nikome ne govore šta su vidjeli do Njegovog uskrsnuća. Tri zapisa o ovom događaju su u Mateju 17:1-8, Marku 9:2-8 i Luki 9:28-36.

Bez sumnje, svrha ovog Kristovog preobraženja u, bar donekle, Njegovu nebesku slavu je bila to da uski krug Njegovih učenika može zadobiti bolje razumijevanje onoga ko je On bio. Krist je prošao kroz dramatičnu promjenu izgleda, kako bi ga učenici mogli vidjeti u Njegovoj slavi. Oni su ga znali samo u Njegovom ljudskom tijelu a sad su više mogli shvatiti Kristovo božanstvo, iako ga nisu mogli u potpunosti obuhvatiti. To im je dalo sigurnost koja im je bila potrebna nakon što su čuili šokantne vijesti o Njegovoj nadeolazećoj smrti.

Simbolično, pojava Mojsija i Ilije je predstavljala Zakon i Proroke. Ali Božiji glas sa neba – “Njega slušajte!” – je jasno pokazao da Zakon i Proroci moraju ustupiti mjesto Isusu. Onaj koji je novi i živi put staje na mjesto starog; On je ispunjenje Zakona i nebrojenih proroštava u Starom zavjetu. Također, u Njegovom proslavljenom izgledu, učenici su vidjeli nagovještaj Njegove nadolazeće slave i ustoličenje kao Kralja kraljeva i Gospoda nad gospodarima.

Učenici nikad nisu zaboravili šta se desilo tog dana na planini i nema sumnje da nije ni trebalo. Ivan je zapisao u svom evanđelju: “I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca” (Ivan 1:14). Petar je također pisao o tome: “Doista, nismo vam navijestili silu i dolazak našega Gospodina Isusa Krista po mudro izmišljeniim bajkama, nego smo sami vidjeli njegovu veličinu. Jer je on primio od Boga Oca čast i slavu, kad siđe k njemu od uzvišene slave ovaj glas: ‘Ovo je moj Sin ljubljeni koji je po mojoj volji.’ Taj smo glas i mi čuli kad je silazio s neba, dok smo bili s njim na svetoj gori” (2. Petrova 1:16-18). Oni koji su vidjeli preobraženje su svjedočili o tome drugim učenicima i brojnim milionima kroz vijekove.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je bilo značenje i značaj preobraženja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries