settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o prenošenju duhova?

Odgovor


Zamisao o "prenošenju duhova" je to da neko može da prenese zlog duha na drugu osobu dodirom ili time što joj je blizu. Oni koji naučavaju ovaj koncept govore drugima da se ne druže sa prijateljima ili članovima porodice koji mogu da im prenesu takav duh. Ne postoji osnova u Pismu za zamisao da se duhovi prenose dodirom ili time što smo blizu druge osobe, ili nekom drugom metodom. Naravno, možemo biti pod uticajem negativnih stavova ili grešnog ponašanja drugih, ali ustanoviti da su to duhovna bića koja se mogu prenijeti drugima je nebiblijski.

Biblija kaže da postoje dvije vrste duhovnih bića – sveti anđeli koji nisu pali i anđeli koji su slijedili Sotonu u njegovoj pobuni. Anđeli koji nisu zgriješili se nazivaju službeni duhovi (Hebrejima 1:14) i rečeno nam je da ih je Bog poslao da služe onima koji će biti nasljednici spasenja, onima koji vjeruju u Krista kao Spasitelja. Anđeli koji su se pridružili Sotoni u njegovom pobunjeništvu su čuvani u tami (Juda 1:6) i sačinjavaju mnoštvo duhovnih bića (demona), posvećenih zlu.

Biblija bilježi samo jedan slučaj demona koji su prenešeni iz jednog živog bića u drugo. To se dogodilo kada je Isus poslao legiju njih iz opsjednutog čovjeka u krdo svinja (Matej 8:28-34). On nije ponovio ovo čudo, niti je ikada upozorio svoje učenike (ili nas) o prenošenju duhova. Ne postoji razlog da se nanovorođeni Kristov vjernik boji Sotone ili njegovih palih anđela. Ako mu se suprostavimo, pobjeći će od nas. "Pokorite se dakle Bogu, a protivite se đavlu, i pobjeći će od vas!" (Jakov 4:7). Kao istinskim vjernicima, naše tijelo je hram Duha Svetog. Možemo biti sigurni da On neće tolerisati demona u svom hramu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o prenošenju duhova?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries