settings icon
share icon
Pitanje

Koliko mlad znači biti premlad da bi se bilo u romantičnom odnosu?

Odgovor


Koliko mlad znači biti “premlad” da bi se počeo odnos, zavisi od individualnog stepena zrelosti, ciljeva i uvjerenja. Često, što smo mlađi, to smo nezreliji, radi nedostatka životnog iskustva. Kad smo tek počeli da otkrivamo ko smo, možda nismo čvrsto utemeljeni duhovno, kako bismo formirali čvrstu romantičnu povezanost i možda smo skloniji nemudrim odlukama koje mogu da nas ostave sa emotivnim, fizičkim, psihičkim i duhovnim povredama.

Biti u vezi stavlja nekoga u skoro konstantno iskušenje, posebno kako emocije počinju da se razvijaju i privlačnost prema drugoj osobi produbljuje. Mladi tinejdžeri – čak i neki stariji – su opsjednuti hormonskim i društvenim pritiscima, koji nekad izgledaju nepodnošljivo. Svaki dan donosi novi osjećaj – sumnje, strahove i konfuziju, zajedno sa radošću i stimulacijom – što može biti veoma zbunjujuće. Mladi ljudi provode mnogo svog vremena samo otkrivajući ko su i kakav je njihov odnos prema svijetu i ljudima oko njih. Dodati pritisak veze u tom stadiju, izgleda previše, posebno kad i druga osoba preživljava isto tumbanje. Ovakve rane veze otežavaju izbjegavanje štete delikatnoj slici o samom sebi, koja se još uvijek formira, a da ne pominjemo problem odoljevanja iskušenju. Ako je razmišljanje o braku još uvijek nešto daleko, onda je vjerovatno još rano za zabavljanje. Mnogo su sigurnije grupne aktivnosti, gdje mladi mogu da razviju društvene sposobnosti i prijateljstva, bez pritiska i propratnih teškoća romantičnih veza.

Bez obzira na to kad neka osoba odluči da započne romantičnu vezu, to bi trebalo da bude vrijeme izgradnje na temelju vjere kojim je on/ona naučen/a, rasta i otkrivanja šta je ono što Bog želi da neko radi. Nikad nismo premladi za taj zanimljiv process. “Nitko neka ne prezre tvoju mladost; nego budi primjer vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći!” (1. Timoteju 4:12).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koliko mlad znači biti premlad da bi se bilo u romantičnom odnosu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries