settings icon
share icon
Pitanje

Da li svi imaju prazninu koja je u "obliku Boga"?

Odgovor


"Praznina u obliku Boga" je koncept koji kaže da svaka osoba ima prazninu u svojoj duši, duhu, životu, koju samo Bog može da ispuni. "Praznina u obliku Boga" je urođena žudnja ljudskog srca za nečim izvan njega, nečim uzvišenim, nečim što je "drugačije". Propovjednik 3:11 se odnosi na to da je Bog stavio vječnost u čovjekovo srce. Bog je stvorio čovječanstvo za svoju vječnu svrhu i samo On može ispuniti našu želju za vječnošću. Sve religije se baziraju na urođenoj žudnji da se "spojimo" sa Bogom. Ova žudnja može biti ispunjena samo Bogom, i zato se može nazvati praznina "u obliku Boga".

Ipak, problem je u tome što čovječanstvo ignoriše tu prazninu ili pokušava da je popuni drugim stvarima. Jeremija 17:9 opisuje stanje naših srca: "Lukavo je srce više nego išta podmuklo. Tko da ga shvati?" Salomon ponavlja isti koncept: "Zato je i čovječje srce tako puno zla. U njihovu srcu prebiva ludost dok su god živi…" (Propovjednik 9:3) Novi Zavjet se slaže: "Jer je umovanje tjelesno neprijateljstvo prema Bogu zato što se ne pokorava Božjemu Zakonu, a i ne može" (Rimljanima 8:7). Rimljani 1:18-22 opisuju kako čovječanstvo zanemaruje ono što se o Bogu može doznati, uklučujući vjerovatno i "prazninu u obliku Boga" i, umjesto Boga, slave sve i svašta.

Tužno je da mnogi provedu svoje živote tražeći sve osim Boga, kako bi ispunili svoju žudnju za smislom – posao, familiju, sport, itd. Ali u traženju ovih stvari koje nisu vječne, ostaju neispunjeni, pitajući se zašto njihovi životi kao da nikad ne nađu zadovoljenje. Nema sumnje da mnogi ljudi traže stvari koje nisu Bog dostižu neki oblik "sreće" za neko vrijeme. Ali kad pogledamo Salomona, koji je imao svo bogatstvo, uspjeh, položaj i silu svijeta – ukratko, sve što čovjek poželjeti može – vidimo da ništa od toga ne ispunjava žudnju za vječnošću. On je to sve proglasio "taštinom", što znači da je tražio ove stvari uzalud, jer ga one nisu zadovoljile. Na kraju, on kaže: "Čujmo svemu završnu riječ: ‘Boj se Boga, izvršuj njegove zapovijedi, jer – to je sav čovjek’" (Propovjednik 12:13).

Isto kao što ni kocka ne može ispuniti okruglu rupu, tako ni "prazninu u obliku Boga", koja je u svakom od nas, ne može ispuniti ništa i niko osim Boga. Samo kroz lični odnos s Njim, kroz vjeru u Isusa Krista, ta praznina može biti popunjena, a žudnja za vječnošću ispunjena. EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li svi imaju prazninu koja je u "obliku Boga"?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries