settings icon
share icon
Pitanje

Koje je pravo evanđelje?

Odgovor


Pravo evanđelje je radosna vijest da Bog spašava grešnike. Čovjek je po svojoj prirodi grešan i odvojen od Boga, bez nade u popravak situacije. Ali Bog je obezbijedio način otkupljenja čovjeka, u smrti, pokopu i uskrsnuću Spasitelja, Isusa Krista.

Riječ “evanđelje” bukvalno znači “radosna vijest”. Ali da bismo u potpunosti shvatili koliko je radosna ova vijest, moramo prvo razumjeti lošu. Kao rezultat pada čovjeka u Edenskom vrtu (Postanak 3:6), svaki dio njega – um, volja, emocije i tijelo – je iskvaren grijehom. Radi čovjekove grešne prirode, on ne traži i ne može da traži Boga. Nema želju da dođe Bogu i, ustvari, um mu je u neprijateljstvu prema Njemu (Rimljanima 8:7). Bog je objavio da je ljudski grijeh osudio čovjeka na vječnost u paklu, odvojeno od Njega. Tamo čovjek plaća kaznu za grijeh protiv svetog i pravednog Boga. To bi zaista bile loše vijesti, da ne postoji rješenje.

Ali u evanđelju je Bog u svojoj milosti obezbijedio to rješenje, zamjenu za nas – Isusa Krista – koji je došao da plati tu kaznu za naš grijeh, svojom žrtvom na križu. To je suština evanđelja koje je Pavle propovijedao Korinćanima. U 1. Korinćanima 15:2-4 on objašnjava tri elementa evanđelja – Kristovu smrt, pokop i uskrsnuće, u našu korist. Naša stara priroda je umrla sa Njim na križu i pokopana je s Njim. Zatim smo s Njim i uskrsnuli u novi život (Rimljanima 6:4-8). Pavle nam govori da se “čvrsto držimo” ovog pravog evanđelja, jedinog koje spašava. Vjerovanje u bilo koje drugo evanđelje je uzaludno. U Rimljanima 1:16-17, Pavle također objavljuje da je istinsko evanđelje “Božja sila na spasenje svakome koji vjeruje”, čime misli na to da ono nije postignuto čovjekovim naporima, nego milošću Božijom kroz dar vjere (Efežanima 2:8-9).

Radi evanđelja, silom Božijom, oni koji vjeruju u Krista (Rimljanima 10:9) nisu samo spašeni od pakla. Nama je, ustvari, data potpuno nova priroda (2. Korinćanima 5:17) sa izmijenjenim srcem i novom čežnjom, voljom i stavom koji se manifestuju u dobrim djelima. To je plod koji Duh Sveti proizvodi u nama svojom silom. Djela nikad nisu sredstvo spasenja, ali su dokaz istog (Efežanima 2:10). Oni koji su spašeni Božijom silom će uvijek pokazivati dokaz spasenja svojim promijenjenim životom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je pravo evanđelje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries