settings icon
share icon
Pitanje

Šta je prava religija?

Odgovor


Religija se može definisati kao “vjera u Boga ili bogove koji treba da se slave i to se obično izražava određenim ponašanjem ili ritualima”, ili “bilo koji određen sistem vjerovanja, slavljenja, itd., koji često uključuje etički kod”. Dakle, preko 90% svjetskog stanovništva se pridržava neke religijske forme. Problem je u tome što postoji toliko mnogo različitih religija. Koja je religija prava? Šta je istinska religija?

Dvije najuobičajenije stvari u religiji su pravila i rituali. Neke religije u osnovi nisu ništa više od liste pravila, radi ovo i nemoj raditi ono, kojih neko treba da se pridržava, kako bi se smatrala vjernim sljedbenikom te religije i, prema tome, u ispravnom odnosu sa Bogom te religije. Dva primjera religija zasnovanih na poslušnosti pravilima su Islam i Judaizam. Islam ima pet stubova kojih se treba pridržavati. U Judaizmu postoje stotine zapovijedi i predanja koje treba držati. Obje religije, do određene mjere tvrde da će se, ako osoba ispunjava pravila te religije, za nju smatrati da je ispravna pred Bogom.

Druge religije se fokusiraju više na vršenje rituala, nego na poslušnost liste pravila. Nudeći tu i tu žrtvu, čineći taj i taj zadatak, učestvujući u toj i toj službi, konzumirajući to i to jelo, itd., neko dolazi u ispravan odnos sa Bogom. Najpoznatiji primjer religije koja je zasnovana na ritualima je Rimokatolicizam. On smatra da time što je neko kršten kao dijete, što učestvuje u misi, što se ispovijeda svećeniku, time što prinosi molitve svetima u nebu, što je pomazan od strane svećenika prije smrti, itd., itd., Bog će tu osobu primiti nakon smrti u nebo. Budizam i Hinduizam su također religije pretežno bazirane na ritualima, ali se također, u manjoj mjeri, mogu smatrati religijama baziranim na pravilima.

Istinska religija nije bazirana ni na pravilima, ni na ritualima. Istinska religija je odnos sa Bogom. Dvije stvari koje sve religije drže su da je čovječanstvo na neki način odvojeno od Boga i da treba da bude izmireno s njim. Lažne religije traže da riješe ovaj problem ispunjavanjem pravila i rituala. Istinska religija rješava ovaj problem time što prepoznaje da samo Bog može da ispravi tu odvojenost, i da je On to učinio. Prava religija prepoznaje sljedeće:

• Svi smo mi zgriješili i zbog toga smo odvojeni od Boga (Rimljanima 3:23).

• Ako to nije riješeno, pravedna kazna za grijeh je smrt i vječno odvojenje od Boga nakon smrti (Rimljanima 6:23).

• Bog je došao nama u Osobi Isusa Krista i umro umjesto nas, preuzimajući kaznu koju smo mi zaslužili, i ustao iz mrtvih, kako bi pokazao da je njegova smrt bila dovoljna žrtva (Rimljanima 5:8; 1. Korinćanima 15:3-4; 2. Korinćanima 5:21).

• Ako prihvatimo Isusa kao Spasitelja, vjerujući da je njegova smrt bila potpuna cijena za naše grijehe, oprošteno nam je, spašeni smo, otkupljeni, pomireni i opravdani pred Bogom (Ivan 3:16; Rimljanima 10:9-10; Efežanima 2:8-9).

Prava religija ima pravila i ritual, ail postoji bitna razlika. U istinskoj religiji, pravila i rituali proizilaze iz zahvalnosti za spasenje koje nam je Bog providio – NE iz napora da se zadobije to spasenje. Prava religija, što je biblijsko Kršćanstvo, sadrži pravila koja treba slušati (ne ubiti, ne učiniti preljub, ne lagati, itd.) i rituale koji treba da se vrše (krštenje zaranjanjem u vodu i večera Gospodnja). Činjenje ovih pravila i rituala nije ono što osobu čini ispravnom pred Bogom. Radije, ta su pravila i rituali POSLJEDICA odnosa sa Bogom, milošću kroz vjeru samo u Isusa Krista kao Spasitelja. Lažna religija je činjenje određenih stvari (pravila i rituala) u pokušaju da se zadobije Božija naklonost. Istinska religija je prihvatanje Isusa Krista kao Spasitelja i radi toga stajanje u ispravnom odnosu sa Bogom – a onda činjenje nekih stvari (pravila i ritual) iz ljubavi prema njemu i želje da se raste u prisnosti s njim.

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je prava religija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries