settings icon
share icon
Pitanje

Koja je prava religija za mene?

Odgovor


Restorani brze hrane nas mame time što nam dozvoljavaju da naručimo hranu onako kako zelimo. Neke kafeterije se hvale time što imaju preko sto različitih ukusa i vrsta kafe. Čak i pri kupovini kuće i auta, uvijek možemo da tražimo one sa svim opcijama i formama koje želimo. Više ne živimo isključivo u svijetu čokolade, vanile i jagode. Izbor je kralj! Možeš da nađeš sve što želiš u skladu sa tvojim ličnim ukusom i potrebama.

I tako, šta je sa religijom koja je prava za tebe? Šta je sa religijom koja ne govori o grijehu, ništa ne zahtijeva, i ne opterećuje gomilom dosadnih može i ne može? Postoji tamo negdje, baš kao što sam i opisao, ali da li je religija nešto što se bira, kao ukus omiljenog sladoleda?

Postoji mnogo glasova koji se takmiče za našu pažnju, pa onda, zašto bi neko stavio Isusa iznad, recimo, Muhameda ili Konfučije, Bude ili Charles Taze Russella ili Josepha Smitha? Na kraju, ne vode li svi putevi u nebo? Nisu li sve religije iste? Istina je da sve religije ne vode u nebo, kao što ni svi putevi ne vode u Rim.

Sam Isus govori Božijim autoritetom zato što je On sam pobijedio smrt. Muhamed, Konfučije, i drugi trunu u svojim grobovima do dana današnjeg, ali Isus, svojom sopstvenom silom, je ustao iz groba tri dana pošto je umro okrutnom smrću na Rimskom križu. Svako ko ima vlast nad smrću zaslužuje pažnju. Svako ko ima vlast nad smrću zaslužuje da bude saslušan.

Dokaza koji potvrđuju Isusovo uskrsnuće ima na pretek. Prvo, bilo je preko pet stotina očevidaca uskrslog Krista! To je jako puno očevidaca. Pet stotina glasova se ne može zanemariti. Tu je i činjenica praznog groba; Isusovi neprijatelji su mogli bez problema da zaustave sve priče o uskrsnuću, samo da su mogli da pokažu njegovo mrtvo tijelo koje se raspada, ali nije bilo tijela koje su mogli da pokažu! Grob je bio prazan! Da, Isusov grob je bio pod jakom stražom naoružanih vojnika. Ako uzmemo u obzir da su njegovi najbliži učenici pobjegli u strahu od njegovog hapšenja i razapinjanja, malo je vjerovatno da bi ova banda ološa od uplašenih ribara otišla tako daleko da se direktno suprostavi treniranim profesionalnim vojnicima. Jednostavna činjenica je da se Kristovom uskrsenju ne može umanjiti značaj davanjem razno raznih objašnjenja.

I iznova, svako ko ima silu nad smrću, zaslužuje da bude saslušan. Isus je dokazao svoju moć nad smrću i samim tim je potrebno da čujemo šta ima da kaže. Isus tvrdi da je jedini put ka spasenju (Ivan 14:6). On nije bilo koji put; On nije jedan od mnogih, Isus je jedini put.

I ovaj isti Isus kaže, “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti” (Matej 11:28). Ovo je okrutan svijet i život je težak. Većina nas je prilično raskrvarena, skrhana i uplašena od borbe. Slažeš se? Dakle, šta želiš? Oporavak ili puku religiju? Živog Spasitelja, ili jednog od mnogo mrtvih “proroka”? Značajan odnos ili prazne rituale? Isus nije izbor – on je taj izbor!

Isus je prava “religija” ako tražiš oproštenje (Djela 10:43). Isus je prava “religija” ako tražiš značajan odnos sa Bogom (Ivan 10:10). Isus je prava “religija” ako tražiš vječan dom u nebu (Ivan 3:16). Stavi svoju vjeru u Ususa Krista kao svoga Spasitelja – nećeš požaliti! Vjeruj u njega za spasenje svojih grijeha – nećeš biti razočaran.

Ako želiš da imaš “ispravan odnos” sa Bogom, evo jednostavne molitve. Zapamti, izgovaranje ove molitve, ili bilo koje druge, neće te spasiti. Samo vjera u Krista te može spasiti od grijeha. Ova molitva je jednostavan način da izraziš Bogu svoju vjeru u njega i zahvališ mu što je obezbijedio sve za tvoje spasenje. “Bože, znam da sam zgriješio protiv tebe i da zaslužujem kaznu. Ali, Isus Krist je na sebe uzeo tu kaznu koju sam ja zaslužio, tako da mi kroz vjeru u njega može biti oprošteno. Okrećem se od svojih grijeha i stavljam svoju vjeru u tebe, za spasenje. Hvala ti za tvoju predivnu milost i oproštenje – dar vječnog života! Amen!”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja je prava religija za mene?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries