settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači poštovati oca i majku?

Odgovor


Poštovati oca i majku znači uvažavati ih riječima i djelima i cijeniti ih zbog toga što jesu. Grčka riječ za poštovanje znači “cijeniti, vrednovati”. Poštovanje je davanje časti ne samo radi nečijih zasluga, nego također radi onoga što taj neko jeste. Na primjer, neki Amerikanci se možda ne slažu sa odlukama svog predsjednika, ali bi i dalje trebalo da pokazuju poštovanje prema njegovoj poziciji kao lidera njihove zemlje. Slično tome, djeca svih uzrasta bi trebalo da poštuju svoje roditelje, bez ozbira da li su ili ne “zaslužili” to.

Bog nas opominje da poštujemo svoje roditelje. Njemu je to toliko važno da je dao kao jednu od Deset zapovijedi (Izlazak 20:12) i ponovio u Novom zavjetu, sljedeće: “Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu, jer je to pravo! ‘Poštuj svog oca i majku’, to je prva zapovijed s obećanjem, ‘da ti dobro bude, i da dugo živiš na zemlji’” (Efežanima 6:1-3). Poštovanje prema roditeljima je jedina zapovijed u Pismu koja obećava dug život kao nagradu. Oni koji poštuju svoje roditelje su blagoslovljeni (Jeremija 35:18-19). Suprotno tome, oni “izopačenog uma” i oni koji žive bezbožno u zadnjim vremenima su okarakterisani nepokornošću roditeljima (Rimljani 1:30; 2. Timoteju 3:2).

Salomon, najmudriji čovjek, poticao je djecu da poštuju svoje roditelje (Izreke 1:8; 13:1; 30:17). Iako možda nismo više direktno pod njihovim autoritetom, ne možemo nadrasti ovu Božiju zapovijed. da poštujemo svoje roditelje. Čak se i Isus, Božiji Sin, podložio svojim zemaljskim roditeljima (Luka 2:51) i svom nebeskom Ocu (Matej 26:39). Slijedeći Kristov primjer, trebalo bi da se ophodimo prema svojim roditeljima s poštovanjem sa kojim bismo pristupili svom nebeskom Ocu (Hebrejima 12:9; Malahija 1:6).

Očigledno nam je zapovijeđeno da poštujemo svoje roditelje, ali kako? Djelima i stavom (Marko 7:6). Cijenimo njihove izrečene kao i neizrečene želje. “Mudar sin prima pouku, a podrugljivac ne sluša ukora.” (Izreke 13:1). U Mateju 15:3-9, Isus podsjeća Farizeje na Božiju zapovijed da se poštuju otac i majka. Oni su bili poslušni slovu zakona, ali su dodavali svoju sopstvenu tradiciju koja ga je u suštini nadglasala. Iako su poštovali svoje roditelje riječima, njihova djela su dokazivala njihove prave motive. Poštovanje je više od riječi. Riječ “poštovati” u ovom odlomku je glagol, i kao takav, zahtijeva djelovanje u skladu s tim.

Trebalo bi da težimo ka tome da poštujemo svoje roditelje na isti način na koji želimo da donesemo slavu Bogu – u svojim mislima, riječima i djelima. Za malo dijete, poštovanje roditelja i poslušnost njima ide ruku pod ruku jedno sa drugim. To uključuje slušanje, obraćanje pažnje i podložnost njihovom autoritetu. Nakon što djeca sazrele, poslušnost kojoj su se naučili kao mali će im pomoći da cijene druge autoritete, kao što su vlada, policija i nadređeni na poslu.

Iako se od nas zahtijeva da poštujemo roditelje, to ne znači da treba da podražavamo one koji su bezbožni (Ezekiel 20:18-19). Ako roditelj nekad od djeteta zahtijeva da uradi nešto što je protivno Božijim zapovijedima, to dijete mora da posluša Boga radije nego svoje roditelje (Djela 5:28).

Poštovanje začinje poštovanje. Bog neće poštovati one koji ne slušaju Njegovu zapovijed da poštuju roditelje. Ako želimo da ugodimo Bogu i budemo blagoslovljeni, treba da poštujemo roditelje. To nije lako, nije uvijek interesantno i sigurno nije moguće u sopstvenoj snazi. Ali ono je siguran put do svrhe života – proslavljanja Boga. “Djeco, slušajte svoje roditelje u svemu, jer je to ugodno u Gospodinu!” (Kološanima 3:20).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači poštovati oca i majku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries