settings icon
share icon
Pitanje

Šta je postmilenijalizam?

Odgovor


Postmilenijalizam je jedno od tumačenja 20. poglavlja Otkrivenja po kojem se Kristov drugi dolazak odvija nakon “milenijuma”(hiljadugodišnjeg kraljevstva), zlatnog doba ili perioda kršćanskog blagostanja i dominacije. Ovaj pojam uključuje nekoliko sličnih pogleda na zadnja vremena i u kontrastu je sa premilenijalizmom (stanovištem da će se drugi Kristov dolazak desiti prije Njegovog hiljadugodišnjeg kraljevstva i da je to kraljevstvo odnosi na bukvalno hiljadu godina vladavine) i, u nešto manjem omjeru, amilenijalizmom (ne odnosi se na bukvalno hiljadu godina).

Postmilenializam je vjerovanje da će se Krist vratiti nakon određenog vremenskog perioda, ali da taj period nije neophodno period od bukvalno 1000 godina. Oni koji drže do ovog stanovišta ne tumače još neispunjeno proroštvo koristeći normalnu, običnu metodu bukvalnog. Oni vjeruju da se Otkrivenje 20:4-6 ne bi trebalo da shvati doslovno. Vjeruju da “1000 godina” samo označava “dug period”. Dalje, prefiks “post” u pojmu “postmilenijalizam” označava stajalište da će se Krist vratiti nakon što Kršćani (a ne sam Krist) ustanove kraljevstvo na ovoj zemlji.

Oni koji se drže postmilenijalizma vjeruju da će ovaj svijet postajati bolji i bolji – uprkos svim dokazima za suprotno – dok cijeli svijet na kraju ne “prihvati Kršćanstvo”. Nakon što se to desi, Krist će se vratiti. Međutim, Pismo ne predstavlja svijet zadnjeg vremena na ovaj način. Iz knjige Otkrivenja, lako je vidjeti da će svijet biti jedno strašno mjesto tokom tog vremena koje dolazi. Također, u 2. Timoteju 3:1-7, Pavle opisuje zadnja vremena kao “teška”.

Oni koji vjeruju u postmilenijalizam koriste ne-bukvalne metode tumačenja proroštava koja se još nisu ispunila, dodajući svoja sopstvena značenja riječima. Problem sa ovim je u tome što, kad neko počne da dodaje značenje nekoj riječi, koje je drugačije od onoga što ta riječ bukvalno znači, on može da odluči da neka riječ, izraz ili rečenica znače bilo šta što taj neko želi da one znače. Sva objektivnost vezano za značenje riječi se gubi. Kad riječi izgube svoje značenje, komunikacija prestaje. Međutim, Bog nije namijenio da jezik i komunikacija budu takvi. On komunicira s nama kroz svoju pisanu Riječ, stvarnim značenjima riječi, tako da ideje i misli budu prenesene.

Pravilno, bukvalno tumačenje Pisma odbija postmilenijalizam i drži do običnog tumačenja, uključujući i još neispunjena proroštva. Postoje stotine primjera u Pismu za ispunjena proroštva. Uzmimo, na primjer, proroštva koja se odnose na Krista u Starom zavjetu. Ona su se ispunila bukvalno. Razmotrimo Kristovo rođenje kroz djevicu (Izaija 7:14; Matej 1:23). Razmotrimo Njegovu smrt za naše grijehe (Izaija 53:4-9; 1. Petrova 2:24). Ova proroštva su se ispunila doslovno i to je dovoljan razlog da pretpostavimo da će Bog nastaviti i ubuduće da doslovno ispunjava svoju Riječ. Posmilenijalizam griješi u tome što biblijska proroštva tumači subjektivno i u tome što smatra da će hiljadugodišnje kraljevstvo uspostaviti crkva, a ne Krist sam.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je postmilenijalizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries