settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da postanem više nalik Kristu?

Odgovor


Postati više nalik Kristu je želja svakog vjernika, a ohrabrujuće je znati da Bog ima istu tu želju za nas. Ustvari, Biblija kaže da On "one (vjernike) i predodredi, da budu jednaki obličju Sina njegova" (Rimljanima 8:29). Božiji posao je da nas učini sličnijim Kristu i On će to sprovesti do kraja (Filipljanima 1:6).

Međutim, činjenica da će nas Bog mijenjati da budemo sličniji Kristu ne znači da možemo da zalegnemo I da ćemo biti odnešeni u nebo "na postelji od cvijeća". Taj proces zahtijeva našu voljnu saradnju sa Duhom Svetim. Postati više nalik Kristu je nešto što iziskuje i božansku silu i ljudsku odgovornost.

Postoje tri stvari koje doprinose tome da budemo sličniji Kristu: naše predanje Bogu, naša sloboda od grijeha i naš duhovni rast.

1) Postati više nalik Kristu je rezultat predanja Bogu. Rimljani 12:1-2 kažu da slavljenje uključuje potpunu predanost Njemu. Mi dobrovoljno dajemo svoja tijela kao "žive žrtve", a naši umovi su obnovljeni i promijenjeni.

Kada je Isus rekao: "Slijedi me", Levi je odmah ostavio carinu (Marko 2:14); tako i mi dobrovoljno predajemo sve što imamo kako bismo slijedili Gospoda. Kako je Ivan Krstitelj rekao: "On treba da raste, a ja da se umanjujem" (Ivan 3:30), tako se i mi fokusiramo više i više na Isusa i Njegovu slavu, gubeći sebe u Njegovoj volji.

2) Postati više nalik Kristu je rezultat slobode od grijeha. Pošto je On živio bezgrešan život, što više smatramo sebe "mrtvima grijehu" (Rimljanima 6:11) i živimo život čistote, to ćemo više biti poput Njega. Kako predajemo sebe Bogu, grijeh nam više nije gospodar i očiglednije smo poistovijećeni s Kristom (Rimljanima 6:1-14).

Isus nas poziva da ga slijedimo, a mi imamo Njegov primjer poslušnosti (Ivan 15:10), požrtvovane ljubavi (Ivan 15:12-13) i strpljivog podnošenja (1. Petrova 2:19-23). Također imamo primjer apostola, koji su se ugledali na Krista (1. Korinćanima 11:1).

Kada je riječ o obuzdavanju grijeha u našim životima, imamo božansku pomoć: slava Gospodu za Riječ Božiju (Psalam 119:11), Kristovo zastupništvo (Rimljanima 8:34; Hebrejima 7:25) i silu Duha koji prebiva u nama (Rimljanima 8:4; Galaćanima 5:16)!

3) Postati više nalik Kristu je rezultat kršćanskog rasta. Kada smo tek spašeni, nezreli smo u mudrosti i znanju, kao i neiskusni što se tiče milosti i ljubavi. Ali onda rastemo. Naša odgovornost je da u svakoj od ovih stvari postajemo jači – i kristolikiji. "Rastite u milosti i u spoznanju našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista!" (2. Petrova 3:18). "Vama pak dao Gospodin da uzrastete i izobilujete ljubavlju jedni prema drugima i prema svima." (1. Solunjanima 3,12 VB)

Upravo sada Bog radi u nama: "A mi svi, koji otkrivenim licem gledamo slavu Gospodnju, preobražavamo se u istu sliku iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha" (2. Korinćanima 3:18). Jednog dana će, međutim, taj proces biti dovršen: "Znamo da kad se pokaže, bit ćemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest" (1. Ivanova 3:2). Obećanje da ćemo u budućnosti biti u potpunosti nalik Kristu nosi u sebi motivaciju da postanemo kristolikiji sad: "I svaki, koji ovu nadu ima u njega, čisti se, kao i on što je čist." (1. Ivanova 3:3).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da postanem više nalik Kristu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries