settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da postanem Kršćanin?

Odgovor


Prvi korak da se postane Kršćanin je razumjeti šta izraz “Kršćanin” znači. Korijen ovog termina doseže do grada Antiohije u prvi vijek nove ere (vidi Djela 11:26). Vjerovatno je ovaj izraz u početku bio namijenjen da bude vrsta uvrede. Ta riječ, u suštini, znači “mali Krist”. Međutim, kroz vijekove, oni koji vjeruju u Krista su usvojili ovaj termin i koriste ga u svrhu definisanja sebe kao sljedbenika Isusa Krista. Jednostavno rečeno, “Kršćanin” je osoba koja slijedi Isusa Krista.

Zašto bih postao Kršćanin?
Isus Krist je izjavio da On “nije došao da mu služe, nego da on služi i da dadne život svoj kao otkup mjesto svih” (Marko 10:45). Pitanje koje se nameće – zašto nam treba otkup? Ideja otkupnine je cijena koja se mora platiti, kako bi neka osoba bila oslobođena. Taj pojam se obično koristi u slučajevima kao što je kidnapovanje, kad je neko otet i držan u ropstvu, sve dok se ne plati otkupnina za puštanje te osobe.

Isus je platio otkupninu za nas, kako bi nas oslobodio od ropstva! Ropstva čemu? Ropstva grijehu i njegovim posljedicama, tjelesne smrti kojoj slijedi vječno odvojenje od Boga. Zašto je Isus trebalo da plati ovu otkupninu? Zato što smo svi zaraženi grijehom (Rimljanima 3:23) i zbog toga zaslužujemo Božju osudu (Rimljanima 6:23). Kako je Isus platio otkupninu za nas? Time što je umro na križu, kako bi preuzeo kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15:3; 2. Korinćanima 5:21). Kako je Isusova smrt bila dovoljna za sve naše grijehe? Isus je bio Bog u ljudskom obliku, Bog koji je došao na zemlju da postane jedan od nas, kako bi se identifikovao sa nama i umro za naše grijehe (Ivan 1:1, 14). Njegova smrt, kao Boga, ima beskrajnu vrijednost, dovoljnu da plati za grijehe čitavog svijeta (1. Ivanova 2:2). Isusovo uskrsnuće nakon smrti je pokazalo da je njegova smrt bila dovoljna žrtva i da je On zaista pobijedio grijeh i smrt.

Kako ja mogu da postanem Kršćanin?
Ovo je najbolji dio. Zbog njegove ljubavi prema nama, Bog je to učinio beskrajno jednostavnim. Sve što treba da uradimo je da primimo Isusa kao svog Spasitelja, u potpunosti prihvatajući da je njegova smrt dovoljna za naše grijehe (Ivan 3:16), potpuno vjerujući u njega kao svog Spasitelja (Ivan 14:6; Djela 4:12). Postati Kršćanin ne znači učestvovanje u ritualima, odlazak u crkvu ili činjenje određenih stvari, a suzdržavanje od drugih. Postati Kršćanin u potpunosti znači imati lični odnos sa Isusom Kristom. Lični odnos sa Isusom Kristom, kroz vjeru, je ono što osobu čini Kršćaninom.

Da li si spreman da postaneš Kršćanin?
Ako si spreman da postaneš Kršćanin time što ćeš prihvatiti Isusa Krista kao svog Spasetelja, sve što treba da uradiš je da vjeruješ. Da li razumiješ i vjeruješ da si zgriješio i da time zaslužuješ Božju osudu? Da li razumiješ i vjeruješ da je Isus preuzeo tvoju kaznu na sebe, time što je umro umjesto tebe? Da li razumiješ i vjeruješ da je njegova smrt bila dovoljna da plati sve tvoje grijehe? Ako su tvoji odgovori na ova tri pitanja da, onda jednostavno stavi svoju vjeru u Isusa kao svog Spasitelja. Prihvati ga, vjerom, u potpunosti vjerujući samo njemu. To je sve što je potrebno da bi postao Kršćanin!

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da postanem Kršćanin?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries