settings icon
share icon
Pitanje

Šta će se dogoditi prema proroštvu o posljednjim vremenima?

Odgovor


Biblija ima mnogo toga da kaže o posljednjim vremenima. Skoro svaka knjiga u njoj sadrži proroštvo u vezi posljednjih vremena. Bilo bi teško da sakupimo i podredimo sva ova proroštva. Evo vrlo kratkog pregleda onoga što Biblija kaže da će se tada desiti.

Krist će ukloniti sve novorođene vjernike sa zemlje kroz događaj koji je poznat pod imenom uznesenje (1. Solunjanima 4:13-18; 1. Korinćanima 15:51ff). Kod Kristovog sudijskog prijestolja, ovi vjernici će biti nagrađeni za svoja dobra djela i vjernu službu tokom vremena na zemlji, ili će izgubiti svoju nagradu, ali ne i vječni život, zbog nedostatka službe i poslušnosti (1. Korinćanima 3:11-15; 2. Korinćanima 5:10).

Antihrist (zvijer) će doći na vlast i potpisaće pakt mira (zavjet) sa Izraelom za sedam godina (Daniel 9:27). Ovaj sedmogodišnji period je vrijeme poznato kao vrijeme nevolje. Tokom tog perioda, biće užasnih ratova, gladi, epidemija i prirodnih katastrofa. Bog će izlivati svoj gnjev protiv grijeha, zla i pokvarenosti. Nevolja će imati četiri konjanika apokalipse, sedam pečata, trubu i posude gnjeva.

Na polovini tih 7 godina, antihrist će prekinuti zavjet mira sa Izraelom i započeće rat protiv njih. Počiniće grozotu pustoši i postaviće svoju sliku da bude slavljena u hramu (Daniel 9:27; 2. Solunjanima 2:3-10), koji će biti ponovo sagrađen. Drugi dio nevolje je poznat kao velika nevolja (Otkrivenje 7:14) i vrijeme Jakovljeve nevolje (Jeremija 30:7).

Na kraju sedam godina nevolje, antihrist će započeti posljednji napad na Jerusalim, koji će kulminirati bitkom kod Harmagedona. Isus Krist će se vratiti, uništiti antihrista i njegovu armiju i baciti ih u ognjeno jezero (Otkrivenje 19:11-21). Tada će svezati sotonu i baciti ga u bezdan za 1000 godina i vladaće svojim zemaljskim kraljevstvom u tom hiljadugodišnjem periodu (Otkrivenje 20:1-6).

Na kraju tih 1000 godina, sotona će biti pušten, ponovo poražen, a zatim vječno bačen u ognjeno jezero (Otkrivenje 20:7-10). Krist će tada suditi svim nevjernicima (Otkrivenje 20:11-15) kod velikog bijelog prijestolja, tako što će ih baciti u ognjeno jezero. Tada će stvoriti novo nebo i novu zemlju – vječno mjesto prebivanja za vejrnike. Neće biti više grijeha, patnje ili smrti. Također, novi Jeruzalem će se spustiti sa neba (Otkrivenje, poglavlja 21-22).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta će se dogoditi prema proroštvu o posljednjim vremenima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries