settings icon
share icon
Pitanje

Da li su Poslanice apostola Pavla inspirisane (vidi 1. Korinćanima 7:12)?

Odgovor


Glavnina konzervativnih evanđeoskih kršćana vjeruje u ono što ze naziva verbalno nadahnuće Pisma u potpunosti, što znači da je svaka pojedina riječ u Bibliji "nadahnuta" od Boga (2. Timoteju 3:16). Ako biblijski kritičari mogu da tvrde da 1. Korinćanima 7:12 nije nadahnuta, nego da je prije Pavlovo mišljenje, za koje druge odlomke mogu da tvrde da je mišljenje čovjeka a ne zapovijed božanskog autora? Ovo pitanje udara na samu srž biblijskog autoriteta.

Pavle piše ovo pismo grupi kršćana koji prebivaju u Korintu, veoma korumpiranom gradu. Jedan od razloga te korupcije je bilo prisustvo Afroditinog hrama, doma za oko 1000 hramskih prostitutki. U takvom okruženju je Pavle osnovao crkvu u Korintu. Ustvari, mnogi od članova zajednice su izašli iz tog nemoralnog korintskog životnog stila. Crkva u Korintu je bila sastavljena od bivših bludnika, bivših idolopoklonika, bivših preljubnika, bivših homoseksualaca, bivših lopova i bivših lopova (1. Korinćanima 6:9-11).

Kada Pavle ide u sedmo poglavlje ovog pisma, odgovara na pitanja koja je crkva imala vezano za seksualne odnose između muškaraca i žena. S obzirom na društvenu klimu u Korintu, Korinćani su mislili da bi bilo dobro da svi ostanu u celibatu. Pavle se slaže da je celibat dobra stvar i čak tvrdi da on želi da što više ljudi ostane kao što je i on. On ne podcjenjuje brak. Sve što on jednostavno tvrdi je da postoje očigledne povlastice koje samački život donosi službi. Međutim, spominje da je to dar od Boga i da ga nemaju svi (7. stih). Onima koji su već u braku, Pavle kaže da ostanu tako, a u 10. stihu kaže: "ne ja, nego Gospodin". To znači da Pavle ovo iznosi Korinćanima kao direktnu zapovijed od Isusa. Ona dolazi iz Njegovog naučavanja u Evanđeljima, posebno u Mateju 5:32.

Konačno, u 12. stihu, Pavle govori o "miješanim brakovima" – onima izmeđiu kršćana i nekršćana. S obzirom na prevladavajuće okruženje, kršćani su mogli biti kušani da se razvedu od svojih partnera koji nisu vjernici, misleći da će se time pročistiti. Pavle kaže onima koji vjeruju da treba da ostanu sa bračnim partnerom koji ne vjeruje, uz komentar da ta zapovijed dolazi od njega, a ne od Isusa. Ali on ovdje ne nudi svoje lično mišljenje. Ono što on kaže je da Isus nikada nije direktno govorio o ovom pitanju tokom svoje zemaljske službe. Evanđelja ne sadrže nijedno direktno Isusovo naučavanje o situaciji kada je vjernik u braku sa nekim ko to nije. Isus navodi samo jedan legitiman razlog za razvod (Matej 5:32; 19:19), a taj razlog nije biti u braku sa nekim ko nije vjernik.

Dakle, najbolji odgovor je da Pavle daje novo otkrivenje u tom području, koje Isus nije određeno spomenuo. Radi toga on kaže: "ja, ne Gospodin". Drugim riječima, ja, ne Isus, vam dajem ovu zapovijed, iako je zasnovana na principima koje je Isus naučavao. U svojoj opsežnoj službi kakva je bila, Isus nije izgovorio sve vezano za kršćanski život. Radi toga On ovlašćuje apostole da nastave Njegovu službu nakon Njegovog uznesenja, i radi toga imamo Bogom nadahnutu Bibliju, "da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo". Pavle je bio odgovoran za dosta novog otkrivenja, iako u krajnosti ta otkrivenja dolaze od Duha Svetog. U mnogima od svojih Poslanica, on otkriva "tajne". Riječ "tajna" je tehnički termin koji označava prethodno neotkrivenu istinu koja je sad otkrivena, kao što je to da Crkva obuhvata i židove i pogane (Rimljanima 11:25), ili uznesenje (1. Korinćanima 15:51-52). Pavle nam jednostavno daje dodatno otkrivenje vezano za brak, koje Isus nije izložio.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li su Poslanice apostola Pavla inspirisane (vidi 1. Korinćanima 7:12)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries