settings icon
share icon
Pitanje

Da li se brak nakon razvoda uvijek smatra preljubom?

Odgovor


Prije nego što počnemo sa odgovorom na ovo pitanje, hajde da ponovimo: "Bog mrzi otpuštanje" (Malahija 2:16). Bol, konfuzija i frustracija koje mnogi ljudi iskuse nakon razvoda su zasigurno dio razloga iz kojeg Bog mrzi razvod. Ono što je još teže, biblijski, od pitanja razvoda je pitanje ponovnog stupanja u brak. Velika većina onih koji se razvedu se ili ponovo vjenčaju ili razmišljaju o drugom braku. Šta Biblija kaže o tome?

Matej 19:9 kaže: "Ali vam ja kažem: 'Tko pusti svoju ženu — osim zbog preljube — i oženi se drugom, čini preljubu. I tko uzme puštenicu, čini preljubu'". Vidi također Matej 5:32. Ovi stihovi jasno tvrde da je brak nakon razvoda preljub, osim u slučaju "bračne nevjere". U vezi sa ovom "tačkom izuzetka" i njenim implikacijama, molimo vas da pročitate sljedeće članke:

Šta Biblija kaže o razvodu i ponovnom stupanju u brak?

Razveden/a sam. Mogu li se ponovo oženiti/udati?

Naš je pogled da postoje određeni slučajevi u kojima su razvod i ponovno stupanje u brak dopušteni, a da se ponovo vjenčanje ne smatra preljubom. Ovi slučajevi bi uključivali nepokajani preljub, fizičko zlostavljanje partnera ili djece i odbacivanje partnera koji je vjernik od strane onog koji to nije. Mi ne kažemo da osoba koja se nalazi u takvim okolnostima treba ponovo da se vjenča. Biblija definitivno ohrabruje da se ostane nevjenčan ili da se obnovi prethodni brak (1. Korinćanima 7:11). U isto vrijeme, naš pogled je da Bog nudi svoju milost i ljubav nedužnoj strani u razvodu i dopušta da ta osoba stupi u drugi brak, a da se to ne smatra preljubom.

Osoba koja se razvede iz nekog drugog razloga koji nije gore naveden, a onda se ponovo vjenča, je učinila preljub (Luka 16:18). Pitanje koje se onda nameće je, da li je taj ponovni brak "čin" preljuba ili "stanje" preljuba. Sadašnje vrijeme u grčkom jeziku u Mateju 5:32; 19:9 i Luki 16:18 može da ukazuje na stalno stanje preljuba. U isto vrijeme, sadašnje vrijeme u grčkom jeziku ne ukazuje stalno na neprestanu radnju. Ponekad to jednostavno znači da se nešto desilo (u značenju aorista ili kratkog toka sadašnosti). Na primjer, riječ "razvod" u Mateju 5:32 je u sadašnjem vremenu, ali razvoditi se nije trajno djelo. Naš je pogled da ponovno stupanje u brak, bez obzira na okolnosti, nije stalno stanje preljuba. Ono je samo to djelo ponovnog vjenčanja.

U Starozavjetnom Zakonu, kazna za preljub je bila smrt (Levitski zakonik 20:10). U isto vrijeme, Ponovljeni zakon 24:1-4 kada pominje ponovni brak nakon razvoda, ne naziva ga preljubom i ne zahtijeva smrtnu kaznu za osobu koja se ponovo vjenčala. Biblija jasno kaže da Bog mrzi razvod (Malahija 2:16) ali nigdje izričito ne tvrdi da mrzi ponovno stupanje u brak. Biblija nigdje ne zapovijeda da se par koji je u tom drugom braku razvede. Ponovljeni zakon 24:1-4 ga ne opisuje kao nevažeći. Prekinuti ponovni brak razvodom bi bilo isto tako grešno kao i prekid prvog braka razvodom. I jedno i drugo bi uključivalo slamanje zavjeta donesenih pred Bogom, između para i pred svjedocima.

Bez obzira na okolnosti, jednom kada je par u drugom braku, trebalo bi da streme ka tome da žive svoje bračne živote u vjernosti, na način koji daje čast Bogu, sa Kristom kao centrom tog braka. Brak je brak. Bog ne gleda na onaj novi kao nevažeći ili preljubnički. Taj par bi trebalo da se posveti Njemu i jedno drugom – i da daju čast Bogu time što će činiti taj novi brak trajnim i kristocentričnim (Efežanima 5:22-33).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li se brak nakon razvoda uvijek smatra preljubom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries