settings icon
share icon
Pitanje

Šta je pomazanje? Šta znači biti pomazan?

Odgovor


Porijeklo pomazanja dolazi iz prakse pastira. Vaške i drugi insekti bi često ušli u vunu ovce i kad bi došli blizu njene glave, mogli su da joj se uvuku u uši i ubiju je. Tako, drevni pastiri su sipali ulje na glavu ovce. To bi učinilo čitavu vunu klizavom, time čineći nemogućim da se insekti približe njenim ušima, jer bi skliznuli. Radi ovoga je pomazanje postal simbol blagoslova, zaštite i osnaživanja.

Novozavjetna grčka riječ za "pomazati" je chrio, što znači "premazati ili protrljati uljem" i, u dubljem smislu, "posvetiti za posao ili vjersku službu"; i aleipho, što znači "pomazati". U biblijska vremena, ljudi su bili pomazani uljem kako bi označili Božiji blagoslov ili poziv na životu te osobe (Izlazak 29:7; Izlazak 40:9; 2. Kraljevima 9:6; Propovjednik 9:8; Jakov 5:14). Neka osoba je bila pomazana za posebnu svrhu – da bude kralj, prorok, graditelj, itd. Ne postoji ništa loše u tome da se neko danas pomaže uljem. Treba samo da budemo sigurni da je svrha tog pomazanja u skladu sa Pismom. Na ono ne bi trebalo da se gleda kao na "čarobni napitak". Ulje samo po sebi nema nikakvu moć. Bog je jedini koji može da pomaže neku osobu za posebnu svrhu. Ako mi koristimo ulje, to je samo simbol onoga što Bog radi.

Drugo značenje riječi pomazan je "izabran". Biblija kaže da je Isus Krist bio pomazan od Boga Duhom Svetim da širi Radosnu vijest i oslobodi one koji su bili zarobljenici grijeha (Luka 4:18-19; Djela 10:38). Nakon što je On napustio zemlju, dao nam je dar Duha Svetog (Ivan 14:16). Sada su svi kršćani pomazani, izabrani za posebnu svrhu za rast Božijeg kraljevstva (1. Ivanova 2:20). "Onaj koji je nas učvrstio s vama u Kristu i koji nam daje pomazanje, to je Bog, On koji nas je označio svojim pečatom i stavio u naša srca zaloge Duha." (2. Korinćanima 1:21-22)

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je pomazanje? Šta znači biti pomazan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries