settings icon
share icon
Pitanje

Šta je politeizam?

Odgovor


Politeizam je vjerovanje da postoji više bogova. Ako raščlanimo riječ, “poli” dolazi od grčke riječi “mnogo” a “teizam” od grčke riječi za “Boga”. Politeizam je vjerovatno bio dominantni teistički pogled u ljudskoj historiji. Najpoznatiji primjer u antičkim vremenima je grčko/rimska mitologija (Zeus, Apolon, Afrodita, Posejdon, itd.). Najjasniji savremeni primjer politeizma je hinduizam, koji ima preko 300 miliona bogova. Iako je on u suštini panteistički, drži se vjerovanja u više bogova. Zanimljivo je zapaziti da čak i u politeističkim religijama obično postoji jedan vrhovni bog koji vlada nad ostalima, kao npr. Zeus u grčko/rimskoj mitologiji i Brahman u hinduizmu.

Neki tvrde da čak i Biblija naučava politeizam u Starom zavjetu. Tačno je da se u nekim stihovima pojavljuje riječ “bogovi”, u množini (Izlazak 20:3; Ponovljeni zakon 10:17; 13:2; Psalam 82:6; Daniel 2:47). Stari Izrael je jasno razumio da postoji samo jedan istiniti Bog, ali često nisu živjeli kao da to zaista vjeruju, konstantno padajući u idolopoklonstvo i slavljenje tuđih bogova. Dakle, šta da radimo sa ovim stihovima i stihovima koji govore o bogovima u množini? Važno je zapaziti da je hebrejska riječ elohim korištena i za jednog istinitog Boga i za lažne bogove/idole. Ona znači skoro identično isto što i riječ “Bog”. Ako opisujete nešto riječju “bog”, to ne znači da vjerujete da je to što opisujete božansko biće. Velika većina Starozavjetnih stihova koji govore o bogovima se odnose na lažne bogove, one koji tvde da su bogovi, ali to nisu. Ovaj koncept je sažet u 2. Kraljevima 19:18: “…i njihove bogove (su) pobacali u oganj. Ali to i nisu bili bogovi, nego djelo čovječje ruke, drvo i kamen”. I Psalam 82:6 kaže: “Ja rekoh: ‘Vi ste bogovi, svi sinovi Svevišnjega. Ali umrijećete kao ljudi, past ćete kao bilo koji od knezova!’”

Biblija jasno naučava protiv politeizma. Ponovljeni zakon 6:4 nam govori: “Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin!” Psalam 96:5 objavljujje: “Jer su svi bogovi naroda ništavni idoli, a Gospod je stvorio nebo.” Jakov 2:19 kaže: “Ti vjeruješ da je jedan Bog. Dobro činiš. I đavli vjeruju pa dršću.” Postoji samo jedan Bog. Postoje lažni bogovi i oni koji se pretvaraju da su bogovi, ali postoji samo jedan Bog.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je politeizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries