settings icon
share icon
Pitanje

Šta je pokajanje i da li je ono neophodno za spasenje?

Odgovor


Mnogi razumiju pojam pokajanja kao “okretanje od grijeha”. Ovo nije biblijska definicija pokajanja. U Bibliji, riječ pokajati znači “promijeniti um”. Biblija nam također govori da će istinsko pokajanje rezultirati promjenom djela (Luka 3:8-14; Djela 3:19). Djela 26:20 izjavljuju: “nego sam propovijedao…da se obrate i okrenu k Bogu vršeći djela dostojna obraćenja”. Puna biblijska definicija pokajanja je promjena uma koja rezultira pomjenom djela.

Koja je, onda, povezanost između pokajanja i spasenja? Knjiga Djela apostolskih je izgleda posebno fokusirana na pokajanje u odnosu na spasenje (Djela 2:38; 3:19; 11:18; 17:30; 20:21; 26:20). Pokajati se, u odnosu na spasenje, znači promijeniti svoj um vezano za Isusa Krista. Petar u svojoj propovijedi na dan Pentakosta (Djela 2) zaključuje pozivom ljudi da se pokaju (Djela 2:38). Pokaju za šta? On zove one koji su odbili Isusa (Djela 2:36) da promijene svoje umove u odnosu na Njega, da prepoznaju da je On zaista “Gospod i Krist” (Djela 2:36). Petar zove ljude da promijene svoj um – od odbijanja Krista kao Mesije, do vjere u Njega i kao Mesije i kao Spasitelja.

Pokajanje i vjera mogu da se razumiju kao “dvije strane jednog novčića”. Nemoguće je staviti svoju vjeru u Isusa Krista kao Spasitelja bez promjene uma o tome ko On jeste i šta je uradio. Bilo da je to pokajanje od svjesnog odbijanja ili od neznanja ili nezainteresovanosti, ipak je to promjena mišljenja. Biblijsko pokajanje, u odnosu na spasenje, je promjena uma od odbijanja Krista do vjere u Njega.

Od bitne je važnosti da razumijemo da pokajanje nije nešto što mi radimo kako bismo zaradili spasenje. Niko ne može da se pokaje i dođe Bogu ako Bog sam ne privuče tu osobu sebi (Ivan 6:44). Djela 5:31 i 11:18 ukazuju na to da je pokajanje nešto što Bog daje – moguće je samo radi Njegove milosti. Niko se ne može pokajati ako Bog ne da pokajanje. Sve vezano za spasenje, uključujući pokajanje i vjeru, je rezultat toga što nas Bog privuče, otvori nam oči i promijeni nam srca. Božije strpljivo podnošenje vodi do pokajanja (2. Petrova 3:9), kao i Njegova dobrota.

Dok pokajanje nije djelo kojim se zarađuje spasenje, ono koje dolazi od spasenja ipak rezultuje djelima. Nemoguće je iskreno i potpuno promijeniti svoj um, bez promjene djela. U Bibliji, posljedica pokajanja je promjena ponašanja. Zato Ivan Krstitelj poziva ljude da “rode plodom koji odgovara obraćenju” (Matej 3:8). Osoba koja se zaista pokaje od toga što je odbijala Krista i povjeruje u Njega će ispoljavati dokaz promijenjenog života (2. Korinćanima 5:17; Galaćani 5:19-23; Jakov 2:14-26). Pokajanje, ispravno definisano, je neophodno za spasenje. Biblijsko pokajanje je promjena uma vezano za Isusa Krista i okretanje Bogu u vjeri za spasenje (Djela 3:19). Okretanje od grijeha nije definicija pokajanja, nego je posljedica istinskog pokajanja, baziranog na vjeri, prema Gospodu Isusu Kristu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je pokajanje i da li je ono neophodno za spasenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries