settings icon
share icon
Pitanje

Na kom je dijelu najbolje početi čitati Bibliju?

Odgovor


Za početnike, važno je shvatiti da Biblija nije obična knjiga koja se čita glatko od korica do korica. Ona je ustvari zbirka ili kolekcija knjiga koje su napisali različiti autori na nekoliko jezika, u rasponu od preko 1500 godina. Martin Luther je rekao da je Biblija “Kristova kolijevka”, jer cijela biblijska historija i njena proroštva u krajnjoj tački ukazuju na Isusa. Stoga, trebalo bi je početi čitati od Evanđelja. Markovo Evanđelje se čita brzo i dobro je mjesto gdje se može početi. Zatim se može preći na Ivanovo Evanđelje, koje se fokusira na stvari koje je Isus tvrdio o sebi. Marko nam govori o onome što je On učinio, dok nam Ivan govori o onome što je rekao i ko je Isus bio. U Ivanu se nalaze neki od najjednostavnijih i najjasnijih stihova, ali također neki od najdubljih i najmudrijih. Čitanje Evanđelja (Matej, Marko, Luka, Ivan) će te upoznati sa Kristovim životom i službom.

Nakon toga, treba čitati neke od Poslanica (Rimljanima, Efežanima, Filipljanima). One nas uče kako da živimo na način koji proslavlja Boga. Kad počnemo da čitamo Stari Zavjet, treba početi sa Postankom. On nam govori o tome kako je Bog stvorio svijet i kako je ljudski rod pao u grijeh, kao i o uticaju koji je pad imao na svijet. Izlazak, Levitski zakonik, Brojevi i Ponovljeni zakon mogu biti teški za čitanje, jer oni ulaze u zakone koje je Bog odredio Hebrejima, da po njima žive. Dok ne bi trebalo izbjegavati ove knjige, možda je bolje da se ostave za kasnije proučavanje. U svakom slučaju, ne treba zapeti u njima. Treba pročitati knjige od Jošue do Ljetopisa, kako bi se saznalo o izraelskoj historiji. Čitanje Psalama do Pjesme nad pjesmama će ti dati dobar uvid u hebrejsku poeziju i mudrost. Proročke knjige, od Izaije do Malahije, mogu također biti teške za razumijevanje. Zapamti, ključ za razumijevanje Biblije je tražiti mudrost od Boga (Jakov 1:5). On je njen autor i želi da razumijemo Njegovu Riječ.

Važno je znati da ne može svako biti uspješan u proučavanju Biblije. Samo oni koji su “kvalifikovani” onim što je neophodno za proučavanje Riječi to mogu biti, uz Božiji blagoslov:

Da li si spašen vjerom u Isusa Krista (1. Korinćanima 2:14-16)?
Da li si gladan Božije Riječi (1. Petrova 2:2)?
Da li marljivo istražuješ Božiju Riječ (Djela 17:11)?

Ako si odgovorio “da” na ova tri pitanja, možeš biti siguran da će Bog blagosloviti tvoj trud da poznaješ Njega i Njegovu Riječ, bez obzira gdje počneš i bez obzira na tvoj metod proučavanja. Ako nisi siguran da si Kršćanin – da si spašen po vjeri u Krista i da imaš Duha Svetog u sebi – biće ti nemoguće da razumiješ značenje riječi u Pismu. Biblijske istine su sakrivene od onih koji nisu došli do vjere u Krista, ali su sam život onima koji vjeruju (1. Korinćanima 2:13-14; Ivan 6:63).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Na kom je dijelu najbolje početi čitati Bibliju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries