settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o pobačaju?

Odgovor


Vjerovatno je najuobičajenije pitanje koje ljudi postavljaju nakon pobačaja: "Kako se to desilo?" ili: "Zašto mi je Bog ovo učinio?" Ne postoje lagani odgovori na ova pitanja. Zaista, nema zadovoljavajućeg zaključka do kojeg ćemo ikada doći, zašto se loše stvari dešavaju ljudima, posebno nedužnoj djeci koja nisu čak ni počela da žive. Moramo da razumijemo da nam Bog ne oduzima naše voljene, da bi nas, na neki način, okrutno kaznio. Biblija nam kaže da "nema osude onima, koji su u Kristu Isusu" (Rimljanima 8:1).

Pobačaj je obično prouzrokovan abnormalnim hromozomskim uzorcima u fetusu. Kada se te abnormalnosti realizuju, rast se zaustavlja i dolazi do pobačaja. U drugim slučajevima, pobačaji su prozurokovani malformacijama materice, hormonskom abnormalnošću, problemima sa imunim sistemom, hroničnim infekcijama i bolešću. Nakon hiljade godina grijeha, smrti i lične destrukcije, ne bi trebalo da nas iznenađuje da genetički poremećaji na kraju postaju uobičajeni.

Biblija ne komentariše specifično spontane pobačaje. Ipak, možemo biti sigurni da Bog saosjeća sa onima koji su prolazili i prolaze kroz takvu situaciju. On plače i pati s nama, jednostavno zato što nas voli i osjeća naš bol. Isus Krist, Božiji Sin, je obećao da će poslati svoj Duh svim vjernicima, tako da nikada nećemo morati da sami prolazimo kroz patnje (Ivan 14:16). On je rekao u Mateju 28:20: "Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta".

Bilo koji vjernik koji je pretrpio pobačaj bi trebalo da ima vjeru u slavnu nadu da će jednoga dana ponovo vidjeti svoje dijete. Nerođeno dijete nije samo fetus ili "parče tkiva" Bogu, nego je jedno od Njegove djece. Jeremija 1:5 kaže da nas On poznaje još od vremena kad smo bili u majčinoj utrobi. Tužaljke 3:33 nam kažu da Bog "iz naslade ne ruši i ne rascvili ljude". Isus je obećao da će nam ostaviti dar mira kakav svijet ne može dati (Ivan 14:27).

Rimljanima 11:36 nas podsjeća da sve postoji Božijom silom i da je namijenjeno za Njegovu slavu. Iako nam Bog ne nanosi patnju kako bi nas kaznio, On dozvoljava da određene stvari dođu u naš život da bismo ih iskoristili da Njemu donesemo slavu. Isus je rekao: "Ovo vam rekoh, da u meni mir imate. U svijetu imate tjeskobu; ali se radujte: Ja sam nadvladao svijet" (Ivan 16:33).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o pobačaju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries