settings icon
share icon
Pitanje

Šta je plod Duha Svetog?

Odgovor


Galaćanima 5:22-23 nam kaže: „Naprotiv, plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost.“ Plod Svetog Duha je rezultat njegovog prisustva u životu kršćanina. Biblija je jasna u tome da svako prima Duha Svetog u momentu kad povjeruje u Isusa Krista (Rimljanima 8:9; 1. Korinćanima 12:13; Efežanima 1:13-14). Jedan od glavnih razloga za ulazak Svetog Duha u život kršćanina je da promijeni taj život. To je posao Duha Svetog da nas preobličava prema Kristovom liku, čineći nas sličnijim Njemu.

Plod Duha je u direktnom kontrastu sa djelima grešne prirode u Galaćanima 5:19-21: “Poznata su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, raspuštenost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomornost, srdžba, sebičnosti, razdori, strančarenja, zavisti, pijanke, razuzdane gozbe i ovima slična, na koja vas unaprijed upozoravam, kako sam i prije upozorio; oni koji čine takva djela neće baštiniti kraljevstva Božjega.” Ovaj odjeljak opisuje sve ljude, na različitim nivoima, koji ne poznaju Krista i stoga nisu pod uticajem Svetog Duha. Naše grešno tijelo proizvodi određene vrste ploda koji odražava našu prirodu, a Duh Sveti proizvodi vrste ploda koji odražava Njegovu prirodu.

Kršćanski život je bitka grešnog tijela protiv nove prirode koju nam Krist daje (2. Korinćanima 5:17). Kao grešna ljudska bića i dalje smo zarobljeni u tijelo koje žudi za grešnim stvarima. (Rimljanima 7:14-25). Kao kršćani, imamo Svetog Duha koji proizvodi u nama svoj plod i imamo njegovu silu za pobjedu nad djelima grešne prirode (2. Korinćanima 5:17; Filipljanima 4:13). Kršćanin nikada u potpunosti neće imati pobjedu u pogledu pokazivanja ploda Duha Svetog. Međutim, svrha kršćanskog života, između ostalog je da stalno u sve većoj mjeri dopušta Duhu Svetom da stvara svoje plodove – i dopušta mu da pobijedi grešne želje koje stoje nasuprot. Plod Duha je ono što Bog želi da naši životi odražavaju, a uz pomoć Svetog Duha to je moguće!

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je plod Duha Svetog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries