settings icon
share icon
Pitanje

Pitanja o Adamu i Evi?

Odgovor


Da li su Adam i Eva spašeni? Biblija nam ne govori određeno da li su Adam i Eva spašeni. Oni su bili jedina dva ljudska bića koja su znala Boga prije nego što su se ukaljali grijehom. Kao rezultat toga, vjerovatno su ga i nakon pada poznavali bolje nego bilo ko od nas danas. Adam i Eva su sigurno vjerovali u Boga i zavisili od Njega. On je nastavio da im govori i da proviđa za njih i nakon pada. Znali su za Njegovo obećanje da će dati Spasitelja (Postanak 3:15). Bog je napravio odjeću od kože za Njih nakon što su pali (Postanak 3:21). Mnogi bibličari ovo razumiju kao prvu životinjsku žrtvu, što nagovještava krajnju Kristovu smrt na križu za grijehe svijeta. Ako povežemo ove činjenice, izgleda da su Adam i Eva spašeni i da su zaista otišli u nebo/raj kada su umrli.

Koliko su djece imali Adam i Eva? Biblija nam ne daje određen broj. Adam i Eva su imali Kaina (Postanak 4:1), Abela (Postanak 4:2), Šeta (Postanak 4:25) i mnoge druge sinove i kćeri (Postanak 5:4). Sa vjerovatnom sposobnošću rađanja u nekoliko stotina godina, imali su vjerovatno više od pedesetoro djece za vrijeme svog životnog vijeka.

Kada su stvoreni Adam i Eva? Prema Starozavjetnoj historiji i godinama u petom poglavlju Postanka, Adam i Eva su vjerovatno stvoreni oko 4000. g.p.n.e.

Da li su Adam i Eva bili pećinski ljudi? 3. poglavlje Postanka biliježi da su Adam i Eva imali vrlo inteligentan razgovor sa Bogom. Možda su bili "primitivni" po svom razumijevanju mnogih koncepata, ali nisu bili "majmunoliki" ili intelektualno deficitni ni na koji način. Adam i Eva su bili najsavršeniji ljudi u historiji svijeta.

Koliko dugo su Adam i Eva bili u Edenskom vrtu prije nego što su zgriješili? Biblija nam ne govori određeno koliko su Adam i Eva bili u Edenskom vrtu prije nego što su zgriješili. Izgleda da su u njemu bili kratko vrijeme, vjerovatno samo dan ili dva. Nisu začeli nijedno dijete do Pada (Postanak 4:1-2), tako da je malo vjerovatno da su u Vrtu bili dugo.

Da li su Adam i Eva imali pupke? Pupci se formiraju pupčanom vrpcom koja povezuje bebu u materici sa majkom. Adam i Eva su stvoreni direktno od Boga i nisu prošli normalan proces rođenja. Dakle, Adam i Eva vjerovatno nisu imali pupke.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Pitanja o Adamu i Evi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries