settings icon
share icon
Pitanje

Šta su pelagijanizam i polupelagijanizam?

Odgovor


Pelagije je bio monah koji je živio krajem 4.i početkom 5. vijeka. Naučavao je da se ljudsko biće rodi nevino, neukaljano prvobitnim ili naslijeđenim grijehom. On je vjerovao da je Bog direktno stvorio svaku ljudsku dušu i da je stoga svaka od njih u začetku slobodna od grijeha. Pelagije je vjerovao da Adamov grijeh ne utiče na buduće generacije čovječanstva. Ovaj pogled je postao poznat kao pelagijanizam.

Pelagijanizam je kontradiktoran Pismu i mnogim biblijskim principima. Kao prvo, Biblija nam kaže da smo grešni od momenta začeća (Psalam 51:5). Dalje, ona naučava da je to što sva ljudska bića umiru rezultat grijeha (Ezekiel 18:20; Rimljanima 6:23). Dok pelagijanizam kaže da su ljudi rođeni bez prirodne sklonosti grijehu, Biblija kaže suprotno (Rimljanima 3:10-18). Rimljani 5:12 jasno tvrde da je Adamov grijeh razlog zbog kojeg je grijeh inficirao ostatak čovječanstva. Bilo ko ko ima djecu može da potvrdi činjenicu da ona moraju da se vaspitavaju; ne moraju da se uče kako da griješe. Pelagijanizam, stoga, jasno odudara od Pisma i treba da se odbaci.

Polupelagijanizam u suštini naučava da je čovječanstvo iskvareno grijehom, ali ne do te mjere da ne možemo sarađivati sa Božijom milošću. Stoga ovaj pogled naučava djelomičnu, za razliku od potpune izopačenosti. Isti stihovi Pisma koji opovrgavau pelagijanizam će također opovrgnuti i polupelagijanizam. RImljani 3:10-18 definitivno ne opisuju čovječanstvo kao djelomično pokvareno grijehom. Biblija jasno naučava da ako nas Bog ne “privuče” sebi, sami po sebi nismo u stanju da sarađujemo sa Njegovom milošću. “Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla.” (Ivan 6:44) Kao i pelagijanizam, polupelagijanizam nije biblijska nauka i trebalo bi da se odbaci.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta su pelagijanizam i polupelagijanizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries