settings icon
share icon
Pitanje

Šta je bio Pavlov trn u tijelu?

Odgovor


Ponuđena su nam nebrojena objašnjenja vezano za prirodu Pavlovog trna u tijelu. Ona idu od toga da je to bila neprekidna kušnja, preko toga da su to bili uporni protivnici, hronično oboljenje (kao npr, problem sa očima, malarija, migrena i epilepsija), do poteškoća u govoru. Niko ne može sa sigurnošću reći šta je bio Pavlov trn u tijelu, ali je to vjerovatno bila neka fizička poteškoća.

Ono što sigurno znamo o tom trnu u tijelu je ono što od sam Pavle kaže u 2. Korinćanima 12:7: “I da se ne bih uzoholio uzvišenim objavama, dan mi je trn u tijelu, sotonin anđeo, da me bije pesnicom, da se ne uzoholim”. Kao prvo, svrha trna u tijelu je bila da Pavla drži poniznim. Svako ko je sreo Isusa i kome je On lično govorio i koga je odredio za neki zadatak (Djela 9:2-8), bi mogao, po svojoj prirodi, da se “nadme”. Ako tome dodamo činjenicu da je Pavle bio pokrenut od Duha Svegoga da napiše većinu Novog zavjeta, lako je vidjeti da bi mogao postati “nadmen”, “uzvišen preko mjere” ili “preponosan”. Drugo, znamo da nevolja dolazi od Sotoninog glasnika. Kao što je Bog dozvolio Sotoni da kuša Joba (Job 1:1-12), tako mu je dozvolio da muči Pavla radi svoje dobre svrhe i uvijek unutar svoje savršene volje.

Razumljivo je da je Pavle vidio ovaj trn kao smetnju većoj i djelotvornijoj službi (Galaćanima 5:14-16) i da je tri puta molio Boga da to ukloni (2. Korinćanima 12:8). Ali je iz tog iskustva naučio lekciju koja dominira u njegovim Poslanicama: božanska sila se najbolje očituje naspram ljudske slabosti (2. Korinćanima 4:7) tako da samo Bogu samom ide sva slava (2. Korinćanima 10:17). Umjesto da ukloni problem, Bog mu je radije dao milost i snagu kroz to, i izjavio da je ta milost “dovoljna”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je bio Pavlov trn u tijelu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries