settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Papa, ili sljedeći Papa, Antikrist?

Odgovor


Postoji mnogo nagađanja o identitetu Antikrista. Jedna od najčešćih "žrtava" špekulacija je Papa Rimokatoličke crkve. U danima protestantske reformacije, Martin Luter i neki od drugih reformatora su bili uvjereni da je Papa tog vremena Antikrist. Papa Ivan Pavle II i Benedikt XVI su bili isto često identifikovani na taj način. Sadašnji Papa, Fransis I će vjerovatno biti jednako popularna meta. Zašto je to tako? Postoji li išta u Bibliji što bi naznačavalo da će Papa biti Antikrist?

Nagađanja oko toga da je Papa vjerovatno Antikrist se vrte uglavnom oko Otkrivenja 17:9. Opisujući zao sistem zadnjeg vremena simbolom žene koja jaše zvijer, Otkrivenje 17:9 izjavljuje: "Ovdje je um, koji ima mudrost. Sedam glava, sedam su gora, na kojima žena sjedi". U antičko doba, grad Rim je bio poznat kao "grad na sedam gora", jer ga okružuje sedam istaknutih planina. Dakle, dalja logika kaže da možemo znati da je to nekako povezano sa Rimom. Prema tome, ako zli sistem zadnjeg vremena ima neke veze s njim – ne treba puno razmišljati da se vidi potencijalna povezanost sa Rimokatoličkom crkvom, koja je smještena u tom gradu. Brojni odlomci u Bibliji opisuju "Antikrista" koji će voditi anti-Kristov pokret u posljednjim vremenima (Daniel 9:27; 2. Solunjanima 2:3-4; Otkrivenje 13:5-8). Dakle, ako je zli svjetski sistem zadnjeg vremena smješten u Rimu vođen od strane pojedinca – Papa je pogodan kandidat.

Međutim, mnogi biblijski komentatori kažu da ta žena ne može biti Katolička crkva i da se tih sedam gora ne može odnositi na Rim. Oni navode činjenicu da Otkrivenje 17-18 jasno identifikuje ženu koja jaše zvijer kao grad Babilon (antički grad Babilon je bio smješten blizu savremenog Bagdada). Uz to, 10. stih jasno tvrdi da tih sedam gora simbolizuje sedam kraljeva, od kojih je pet njih "palo, jedan jest, a drugi još nije došao". Očigledno se ovo ne može odnositi na sedam rimskih gora. Umjesto toga, ovo upućuje na sedam svjetskih imperija, koje vodi sedam kraljeva. U doba kada je Otkrivenje napisano, pet od njih je došlo i prošlo – Egipat, Asirija, Babilon, Medoperziija i Grčka – jedna (Rim) je bila postojala, a jedna (Antikristova svjetska imperija) još nije došla.

Ko god ispadne da je Antikrist, važna stvar je da budemo upozoreni na njegov dolazak i da naučimo da ga prepoznamo, kao i sve koji imaju njegov duh. Prva Ivanova 4:2-3 nam kaže kako da prepoznamo duh Antikrista: "Po ovome poznajte Duha Božjega: 'Svaki duh, koji priznaje, da je Isus Krist u tijelu došao, od Boga je; I svaki duh, koji ne priznaje Isusa, nije od Boga'". Sadašnji Papa, Francis I, priznaje Isusa kao onoga ko je od Boga i Isusa koji je došao u tijelu (vidi 1. Ivanovu 4:2). Dok se razmimoilazimo s njim vezano za brojna područja u Katoličkoj doktrini, njegov pogled na osobu Isusa Krista je biblijski. Stoga, teško je vjerovati da je Papa Francis I Antikrist. Iako mi vjerujemo da je moguće da Papa bude Antikrist, Biblija ne daje dovoljno određene podatke da budemo dogmatični. Budući Papa veoma vjerovatno može biti Antikrist, ili njegov lažni prorok (Otkrivenje 13:11-17). Ako je tako, on će se jasno identifikovati time što će negirati da je Isus došao u tijelu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Papa, ili sljedeći Papa, Antikrist?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries