settings icon
share icon
Pitanje

Šta je panteizam?

Odgovor


Panteizam je pogleda da je Bog sve i svako i da je sve i svako Bog. Sličan je politeizmu (vjerovanje da postoji mnogo bogova), ali on ide dalje od politeizma učeći da je sve Bog. Drvo je Bog, stijena je Bog, životinja je Bog, nebo je Bog, sunce je Bog, ti si Bog, itd. Panteizam je pretpostavka koja stoji iza mnogih kultova, sekti i lažnih religija (npr, u nekoj mjeri hinduizam i budizam, razna bratstva i ujedinjeni kultovi, kao i obožavatelji “majke prirode”).

Da li Biblija naučava panteizam? Ne, ne naučava. Ono što mnogi ljudi mijenjaju sa njim je doktrina o Božijoj sveprisutnosti. Psalam 139:7-8 izjavljuje: “Kamo da odem od duha tvojega? Kamo da od tvog lica pobjegnem? Ako na nebo uziđem, ti si tamo; ako se spustim u Podzemlje, gle, i ondje si.” Božija sveprisutnost znači da je On svuda. Ne postoji mjesto u univerzumu na kojem Bog nije prisutan. To nije isto što i panteizam. Bog je svuda, ali sve nije On. Da, On jeste “prisutan” unutar drveta i u nekoj osobi, ali to ne čini to drvo i tu osobu Bogom. Panteizam nipošto nije biblijsko naučavanje.

Najjasaniji biblijski argument protiv panteizma je veliki broj zapovijedi protiv idolopoklonstva. Biblija zabranjuje slavljenje idola, anđela, nebeskih tijela, prirodnih elemenata, itd. Da je panteizam istinit, ne bi bilo pogrešno slaviti neki objekat, jer bi on, ustvari, bio Bog. Tako isto bi slavljenje stijene ili životinje imalo istu vrijednost kao i slavljenje Boga kao nevidljivog i duhovnog bića. Biblijsko jasno i dosljedno osuđivanje idolopoklonstva je ubjedljiv argument protiv panteizma.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je panteizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries