settings icon
share icon
Pitanje

Da li su demoni pali anđeli?

Odgovor


Kad je Bog tačno stvorio anđele je tema za diskusiju, ali ono što sigurno znamo je da je Bog sve stvorio dobrim, jer On, u svojoj svetosti, ne može da stvori nešto grešno. Dakle, kad se Sotona, koji je bio anđeo Lucifer, pobunio protiv Boga i pao sa neba (Izaija 14; Ezekiel 28), jedna trećina anđela se pridružila njegovoj pobuni (Otkrivenje 12:3-4,9). Ne postoji sumnja da su ti pali anđeli danas poznati kao demoni.

Prema Mateju 25:41, znamo da je pakao pripremljen za đavola i njegove anđele: “Tada će reći onima na lijevoj strani: Idite od mene, prokleti, u vječni oganj što je pripravljen đavlu i njegovim anđelima!”. Isus je, koristeći riječ “njegovim” jasno rekao da ti anđeli pripadaju Sotoni. Otkrivenje 12:7-9 opisuje bitku među anđelima u poljednjim vremenima, između Mihaela i “njegovih anđela” i đavola i “njegovih anđela”. Iz ovih i sličinih stihova vidimo jasno da su demoni i pali anđeli sinonimi.

Neki odbijaju ideju da su demoni pali anđeli, radi činjenice da Juda 6 izjavljuje da su anđeli koji su zgriješili “u vječnim okovima”. Međutim, jasno je da nisu svi anđeli koji su zgriješili “u okovima”, jer je Sotona još uvijek slobodan (1. Petrova 5:8). Zašto bi Bog zarobio ostale pale anđele, a dozvolio da vođa pobune ostane na slobodi? Izgleda da Juda 6 govori o tome da je Bog ograničio pale anđele koji su učestvovali u još većoj pobuni, kao što su “sinovi Božiji” u Postanku 6.

Najčešće drugo objašnjenje za postanak demona je da kad su nefilimi iz Postanka 6 uništeni u potopu, njihove vantjelesne duše su postale demoni. Iako Biblija ne govori specifično šta se desilo sa dušama nefilima kad su ubijeni, malo je vjerovatno da bi ih Bog uništio u potopu samo da bi dozvolio da njihove duše čine još veće zlo, kao demoni. Najdosljednije biblijsko objašnjenje za nastanak demona je da su oni pali anđeli, oni koji su se sa Sotonom pobunili protiv Boga.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li su demoni pali anđeli?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries