settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači imati ožigosanu savjest?

Odgovor


Biblija govori o ožigosanoj savjesti u 1. Timoteju 4:2. Savjest je Bogom dana moralna svjesnost u svakom od nas (Rimljanima 2:15). Ako je ona "ožigosana" – bukvalno "spaljena" – onda je učinjena neosjetljivom. Takva savjest ne radi ispravno; ona je kao "duhovni ožiljak" otupjela za osjećaj ispravnog i pogrešnog. Kao što ožigosana koža životinje postaje tupa za dalju bol, tako je i srce pojedinca sa ožigosanom savješću neosjetljivo za moralnu bol.

Pavle ukazuje na one koji imaju ožigosanu savjest u 1. Timoteju 4:1–2: "A Duh izričito veli da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere priklanjajući se prijevarnim duhovima i naucima zloduhâ, podlegavši licemjerju lažljivaca ožigosanih u vlastitoj savjesti" (VB). U ovim stihovima vidimo tri stvari o lažnim učiteljima koji vode druge u otpadništvo: 1) oni su vjesnici zlih duhova, jer objavljuju "nauku zloduha"; 2) licemjerni su lažovi, jer nose masku svetosti ali su puni neistine; i 3) beskrupulozni su, jer im je savjest žigosana. Ovo objašnjava mnogo. Kako lažni učitelji mogu da lažu bez srama i šire obmane bez grižnje savjesti? Tako što im je savjest spržena. Izgubili su osjećaj da je laganje pogrešno.

Ranije u Poslanici, Pavle govori o "dobroj savjesti" kao o suprotnosti žigosanoj: "Božiji napredak", on kaže, stoji na vjeri i ljubavi "iz čista srca i dobre savjesti i vjere nelicemjerne" (1. Timoteju 1:4–5). Dobra savjest ima sposobnost da razlikuje ispravno od pogrešnog i slobodna je od krivice. Osoba sa dobrom savješću održava svoj integritet. Uživa u zajedništvu sa onima koji "hodaju u svjetlu, kao što je On (Isus) u svjetlu" (1. Ivanova 1:7). Đavolje laži su anathema onome sa dobrom savješću. Umjesto da slijedi laži otpadnika, on će "biti dobar boj, imajući vjeru i dobru savjest" (1. Timoteju 1:18–19).

Izreke 6:27 postavljaju retoričko pitanje kao sliku savjesti preljubnika: "Može li se oganj skriti u njedrima, a da se ne upali odjeća?" Da parafraziramo ovo pitanje u odnosu na lažno učenje: "Može li otpadnik širiti ognjene laži pakla a da mu se savjest ne sprži?"

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači imati ožigosanu savjest?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries