settings icon
share icon
Pitanje

Može li čovjek koji je oženio razvedenu ženu služiti u crkvenom vođstvu?

Odgovor


Kao pozadinu, molimo vas da pročitate naš članak vezan za izraz "muž jedne žene" iz 1. Timoteja 3:2, 12 i Tita 1:6. Dok kvalifikacija "muž jedne žene" može, u nekim slučajevima, da diskvalifikuje razvedenog i ponovo oženjenog čovjeka u služenju u crkvenom vođstvu, još teže pitanje se postavlja u vezi oženjenog čovjeka koji nikad nije bio razveden, ali je to bila njegova supruga. Ne postoji stih u Pismu koji se jasno bavi ovim, ali postoje neki biblijski principi koji mogu da se primijene.

Prva Timoteju 3:11 je zanimljiv stih vezan za ovo pitanje. Nije jasno da li se on odnosi na žene đakona ili na žene đakone (đakonice). Vjerovatno su u pitanju "žene đakona", jer bi bilo čudno da Pavle navodi kvalifikacije za đakone u stihovima 8-10 i 12-13, a da između njih ubaci kvalifikacije za đakonice. Sa ovim na umu, važno je zapaziti da ovdje ne postoji pojam "žena jednog muža", dat ženama đakona. Niti je tu zahtjev za "čistom savješću" ili "besprijekornošću". Umjesto toga, rečeno je da budu "poštene, ne koje kleveću, trijezne, vjerne u svemu" (1. Timoteju 3:11).

Postoji mnogo pitanja vezanih za ovaj odgovor. Da li je žena bila čestita u odnosu na preljubničkog ili zlostavljačkog muža? Da li je ona bila vjernik prije razvoda? Da li njen bivši muž još uvijek prouzrokuje probleme ili konflikte? Svako od ovih pitanja treba da se uzme u obzir. Na kraju, ipak, ova tema počiva na tome da je kvalifikacija koja se zahtijeva od vođa i đakona to da su "besprijekorni". Da li činjenica da je nečija supruga razvedena uzrokuje loše svjedočanstvo u zajednici? Može li se potencijalni crkveni vođa zaista vidjeti kao božiji čovjek koji je vrijedan poštovanja i kojeg se može slijediti kao primjer?

Izgleda da se na ovo pitanje ne može odgovoriti uopšteno. Jednostavno je tu uključeno previše faktora. Crkva koja se suočava sa ovim mora da u molitvi istraži situaciju i pokuša da razluči, koliko je moguće, da li taj potencijalni vođa može da se smatra "besprijekornim". Ako se ne može raspoznati nikakva potencijalna šteta za svjedočanstvo crkve, čovjek koji je oženjen razvedenom ženom može da se uzme u obzir za crkveno vođstvo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Može li čovjek koji je oženio razvedenu ženu služiti u crkvenom vođstvu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries