settings icon
share icon
Pitanje

Šta je otvoreni teizam?

Odgovor


“Otvoreni teizam”, također poznat kao “teologija otvorenosti” i “Božija otvorenost”, je pokušaj da se objasni predznanje Božije u odnosu na čovjekovu slobodnu volju. Argument otvorenog teizma je u osnovi sljedeći: ljudska bića su istinski slobodna; ako Bog u potpunosti poznaje budućnost, ljudska bića ne mogu istinski biti slobodna. Stoga, Bog ne zna apsolutno sve vezano za budućnost. Otvoreni teizam drži da nju nije moguće spoznati. Dakle, Bog zna sve što se može znati, ali On ne zna budućnost.

Otvoreni teizam bazira ova uvjerenja na stihovima iz Pisma koji opisuju Boga kao nekog ko “mijenja mišljenje” ili je “iznenađen”, ili nekog ko je “nešto saznao” (Postanak 6:6; 22:12; Izlazak 32:14; Jona 3:10). U svjetlu mnogih drugih dijelova Pisma koji pokazuju Božije poznavanje budućnosti, ovi stihovi bi trebalo da se gledaju kao Božiji opis samog sebe na način na koji bismo ga mi mogli razumjeti. On zna šta ćemo mi učiniti i koje ćemo odluke donijeti, ali on “mijenja svoje mišljenje” po pitanju svojih postupaka u odnosu na naše. Božije razočarenje ljudskom zlobom ne znači da On nije bio svjestan da će ona ispoljiti.

Kontradiktorno otvorenom teizmu, Psalam 139:4,16 kaže: “Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Jahve, sve već znadeš… Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.” Kako je Bog mogao predvidjeti najsitnije detalje u Starom Zavjetu koji se odnose na Isusa Krista, ako On ne zna budućnost? Kako Bog na bilo koji način može da garantuje naše vječno spasenje, ako on ne zna šta budućnost donosi?

Na kraju krajeva, otvoren teizam je podbacio u tome što pokušava da objasni neobjašnjivo – odnos između Božijeg predznanja i ljudske slobodne volje. Isto kao što su ekstremne forme Kalvinizma podbacile u tome što su napravile od ljudskih bića ništa drugo nego unaprijed programirane robote, tako je otvoreni teizam promašio u tome što odbija Božije istinsko sveznanje i suverenitet. Boga moramo da razumijemo vjerom, jer “bez vjere nemoguće mu je ugoditi” (Hebreji 11:6a). Otvoreni teizam, prema tome, nije biblijski. To je samo još jedan način na koji ogrničeni čovjek pokušava da shvati neograničenog Boga. Otvoreni teizam bi trebalo da bude odbijen od strane sljedbenika Krista. I dok je on objašnjenje za odnos između Božijeg predznanja i ljudske slobodne volje, to nije biblijsko objašnjenje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je otvoreni teizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries