settings icon
share icon
Pitanje

Kako i kome je Isus platio otkupninu za nas?

Odgovor


Otkupnina je nešto što se plaća kako bi se obezbijedilo otpuštanje nekoga ko je zarobljen. Isus je platio našu otkupninu da nas oslobodi od grijeha, smrti i pakla. U knjigama Izlaska, Levitskog zakona, Brojeva i Ponovljenog zakona nalazimo Božije zahtijevanje žrtava. U Starozavjetnom vremenu, Bog je zapovijedio Izraelcima da žrtvuju životinje kao zamjensku žrtvu pomirnicu; što znači da je smrt životinje zamijenila smrt osobe, smrt koja je kazna za grijeh (Rimljanima 6:23). Izlazak 29:36a kaže: “Žrtvuj svaki dan junca kao žrtvu pomirenja za grijeh!”

Bog zahtijeva svetost (1. Petrova 1:15-16). Njegov Zakon zahtijeva svetost. Mi ne možemo Bogu dati svetost u potpunosti radi grijeha koje smo počinili (Rimljanima 3:23); stoga, On zahtijeva zadovoljenje u svom Zakonu. Te zahtjeve zadovoljavaju žrtve. Tu Isus stupa na scenu. Hebrejima 9:12-15 nam kažu: “Ne s krvlju jaraca i junaca, nego je sa svojom krvlju ušao jednom zauvijek u Svetinju nad svetinjama i stekao vječni otkup. Doista, ako poškropljena krv jaraca i junaca i posuti pepeo junice posvećuje okaljane, koliko će više krv Krista, koji je Duhom Svetim samoga sebe prinio neokaljana Bogu, očistiti našu savjest od mrtvih djela, da služimo živomu Bogu! I zato je posrednik Novoga saveza da po smrti, koju podnese za otkup od prijestupa u prvome Savezu, pozvani prime obećanu vječnu baštinu.”

Također, Rimljani 8:3-4 kažu: “Doista, ono što je bilo Zakonu nemoguće, jer je bio oslabljen zbog tijela, učini Bog poslavši svojega Sina u obličju grješnoga tijela, i zbog grijeha osudi grijeh u tijelu, da se pravda Zakona ispuni u nama koji ne živimo po tijelu, nego po Duhu”.

Očito, Isus je Bogu platio otkupninu za naše živote. Ta otkupnina je bila Njegov sopstveni život, prolivanje Njegove krvi, žrtva. Radi njegove žrtvene smrti, svaka osoba na zemlji ima mogućnost da prihvati taj dar obnovljenja i da primi oproštenje od Boga. Jer bez Njegove smrti, Božiji Zakon bi i dalje trebalo da bude zadovoljen – našom sopstvenom smrću.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako i kome je Isus platio otkupninu za nas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries