settings icon
share icon
Pitanje

Da li se upozorenje iz Otkrivenja 22:18-19 odnosi na cijelu Bibliju ili samo na Knjigu Otkrivenja?

Odgovor


Otkrivenje 22:18-19 sadrži upozorenje za sve koji iskrivljavaju biblijski tekst: "Svjedočim svakome, koji čuje riječi proročanstva knjige ove: Ako tko što dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj. I ako tko oduzme od riječi knjige proročanstva ovoga, Bog će oduzeti njegov dio od drveta života i od grada svetoga, o kojima je pisano u knjizi ovoj." Da li se ovi stihovi odnose na cijelu Bibliju ili samo na Knjigu Otkrivenja?

Ovo upozorenje je dato posebno onima koji iskrivljuju poruku Knjige Otkrivenja. Sam Isus je njen pisac i onaj koji je dao viziju apostolu Ivanu (Otkrivenje 1:1). Kao takav, On zaključuje Knjigu time što potvrđuje završetak proroštava. Ovo su Njegove riječi, i On upozorava protiv njihovog iskrivljavanja na bilo koji način, bilo dodavanjem nečega, oduzimanjem, krivotvorenjem, mijenjanjem ili namjernim pogrešnim tumačenjem. Upozorenje je izričito i kobno. Nesreće iz Otkrivenja će doći na svakoga ko bi bio kriv za iskrivljavanje otkrivenja u Knjizi, a oni koji tako čine neće imati udjela u vječnom životu na nebu.

Iako se upozorenje iz Otkrivenja 22:18-19 odnosi određeno na tu Knjigu, princip koji stoji iza toga se može primijeniti na svakoga ko namjerno iskrivljuje Božiju Riječ. Mojsije je dao slično upozorenje u Ponovljenom zakonu 4:1-2, gdje upozorava Izraelce da saslušaju Gospodnje zapovijedi i budu im poslušni, da ne dodaju ništa ili oduzimaju Njegovoj Riječi. Izreke 30:5-6 sadrže sličan ukor svih koji dodaju Božijim riječima: ta osoba će biti ukorena i dokazaće se kao lažov. Iako se upozorenje iz Otkrivenja 22:18-19 odnosi specifično na tu Knjigu, taj princip se mora primijeniti na cijelu Riječ Božiju. Moramo biti oprezni u rukovanju Bibijom, brižno i sa poštovanjem, kako ne bismo iskrivili njenu poruku.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li se upozorenje iz Otkrivenja 22:18-19 odnosi na cijelu Bibliju ili samo na Knjigu Otkrivenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries