settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači 12. poglavlje Otkrivenja?

Odgovor


U 12. poglavlju Otkrivenja Ivan govori o viziji u kojoj je žena "obučena u sunce, i mjesec pod nogama njezinim, i na glavi njezinoj vijenac od dvanaest zvijezda" (Otkrivenje 12:1). Primijetite sličnost između ovog opisa i onog koji daje Josip vezano za svog oca Jakova (Izraela) i svoju majku i njenu djecu (Postanak 37:9-11). Dvanaest zvijezda se odnosi na dvanaest izraelskih plemena. Dakle, žena iz Otkrivenja je Izrael.

Dodatni dokaz za ovo tumačenje je Otkrivenje 12:2-5, gdje se govori o ženi sa djetetom koja rađa. I dok je istina da je Marija rodila Isusa, također je istina da je Isus, sin Davidov iz Judinog plemena, došao iz Izraelska. Na neki način, Izrael je rodio – ili donio – Krista Isusa. Peti stih kaže da je ženino dijete bilo "muško, sin, koji će vladati svim narodima štapom gvozdenim; i dijete njezino bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu". Jasno je da ovo opisuje Isusa. On je uzet na nebo (Djela 1:9-11), jednog dana će ustanoviti svoje kraljevstvo na zemlji (Otkrivenje 20:4-6) i vladaće savršenim sudom ("palicom gvozdenom"; vidi Psalam 2:7-9).

Ženin bijeg u pustinju na 1260 dana se odnosi na buduće vrijeme poznato kao vrijeme Velikih nevolja. Hiljadu dvjesto šezdeset dana je 42 mjeseca (svaki po 30 dana), što je jednako razdoblju od tri i po godine. Na polovini nevolja će Zvijer (Antikrist) postaviti svoj lik u hramu koji će biti izgrađen u Jeruzalemu. To je groza pustoši o kojoj Isus govori u Mateju 24:15 i Marku 13:14. Kada Zvijer to učini, prekršiće mirovni sporazum koji je sklopio sa Izraelom, a narod će se morati razbježati radi svoje sigurnosti – vjerovatno u Petru (vidi također Matej 24; Daniel 9:27). To je bijeg Židova, oslikan kao žena koja bježi u pustinju.

Otkrivenje 12:12-17 govori o ratu koji će đavo pokrenuti protiv Izraela, pokušavajući da ga uništi (Sotona zna da mu je vrijeme kratko, relativno govoreći – vidi Otkrivenje 20:1-3, 10). Ovdje se također otkriva da će Bog zaštititi Izrael u pustinji. Otkrivenje 12:14 kaže da će on biti zaštićen od đavola "vrijeme i vremena i po vremena" ("vrijeme" = 1 godina; "vremena" = 2 godine; "pola vremena" = pola godine; drugim riječima, tri i po godine).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači 12. poglavlje Otkrivenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries