settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači ostaviti i prionuti?

Odgovor


“Zato ostavlja muž oca i majku i prianja za ženu svoju, i budu jedno tijelo.” (Postanak 2:24) U nekim prevodima umjesto “ostavlja i prianja” stoji “ostavlja i sjedinjuje se”, “ostavlja i prilijepi”, ili “ostavlja i drži se čvrsto za”. Dakle, šta tačno znači ostaviti svog oca i majku i prionuti za svog partnera?

Kako je zapisano u drugom poglavlju Postanka, Bog je prvo stvorio Adama a zatim Evu. Bog sam je doveo Evu Adamu. On je odredio da se oni spoje zajedno u sveti brak. On je rekao da njih dvoje postanu jedno tijelo. Ovo je slika bračne intime – čin ljubavi koji nikad ne uključuje nekog trećeg. “Prionuti” znači “čvrsto se držati, prilijepiti, pridružiti se”. To je jedinstveno združivanje dvoje ljudi u jednu. To znači da ne odustajemo jedno od drugog kad stvari krenu naopako, već uključuje razgovor o svemu, molitvu za sve, strpljenje u vjeri da će Bog raditi u oba srca, voljnost da se priznaju greške i traženje oproštenja, kao i traženje Božijeg vođstva u Njegovoj Riječi.

Ako se jedno od njih dvoje ne drži ovog principa, nastanu problemi u braku. Ako par odbije da zaista ostavi svoje roditelje, doći će do konflikta i stresa. Ostavljanje roditelja ne znači da ih treba ignorisati, ili da ne treba provoditi vrijeme s njima, već da treba biti svjestan da je brakom stvorena nova porodica i da ona mora biti veći prioritet od prethodne. Ako partneri odbijaju da prionu jedno za drugo, rezultat je nedostatak intime i jedinstva. Prianjanje uz svog partnera ne znači biti s njim svaki momenat ili nemati kvalitetna prijateljstva izvan braka, već biti svjestan da ste ujedinjeni, “prilijepljeni” u suštini jedno za drugo. Prianjanje je ključ u građenju braka koji će izdržati teška vremena i koji će biti predivan odnos, kakav je Bog i odredio da bude.

“Ostavljanje i prianjanje” u bračnoj zajednici je takođe slika jedinstva koje Bog želi da imamo s Njim. “Samo Gospodinu, Bogu svojemu, služite i njega se bojte! Njegove zapovijedi držite, njegov glas slušajte, njemu služite i njega se držite!” (Ponovljeni zakon 13:5) To znači da treba da ostavimo sve druge bogove, u kojoj god oni formi bili, i pristupimo samo Njemu kao svom Bogu. Prianjamo za Njega dok čitamo Njegovu Riječ i podređujemo se Njegovom autoritetu nad nama. Zatim, ako ga prisno slijedimo, otkrivamo da Njegova zapovijed da ostavimo oca i majku kako bismo prionuli uz svog partnera, pokazuje predanje i sigurnost, baš kako je On i namijenio. Bog shvata svoju zamisao braka ozbiljno. Ostavljanje i prianjanje je Božiji plan za one koji su vjenčani. Kad ga slijedimo, nikad nećemo biti razočarani.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači ostaviti i prionuti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries