settings icon
share icon
Pitanje

Zašto treba da vjerujem u organizovanu religiju?

Odgovor


Rječnik nudi sljedeću definiciju za “religiju” - “vjera da Bog ili bogovi treba da se slave, obično izražena kroz ponašanje ili ritual; bilo koji specifičan sistem vjerovanja, slavljenja, itd., koji često uključuje neki etički kod.” U svjetlu ove defenicije, Biblija govori o organizovanoj religiji, ali u mnogim slučajevima svrha i uticaj te "organizovane religije" nije nešto čime je Bog zadovoljan.

U Postanku, u poglavlju 11, vjerovatno prvom slučaju organizovane religije, Nojevi nasljednici su se organizovali da izgrade babilonsku kulu, umjesto da poslušaju Božiju zapovijest da ispune svu zemlju. Vjerovali su da je njihovo jedinstvo važnije od njihovog odnosa sa Bogom. Bog se umiješao i pobrkao im jezike, time razbijajući njihovu organizovanu religiju.

U Izlasku, poglavlje 6 i dalje, Bog “organizuje” religiju za izraelsku naciju. Deset Zapovijedi, zakoni vezani za Šator od sastanka i žrtveni sistem su bili ustanovljeni od strane Boga, kako bi ih Izraelci slijedili. Dalje proučavanje Novog zavjeta pojašnjava da je namjera ove religije bila da ukaže potrebu za Spasiteljem-Mesijom (Galaćanima 3; Rimljanima 7). Međutim, mnogi su ovo pogrešno razumjeli i slavili su pravila i rituale radije nego da slave Boga.

Kroz izraelsku historiju, mnogi konflikti koje su Izraelci imali su uključivali konflikt sa organizovanom religijom. Primjeri uključuju slavljenje Baala (Suci 6; 1.Kraljevima 18), Dagona (1. Samuelova 5), Moleka (2. Kraljevima 32:10). Bog je porazio sljedbenike ovih religija, pokazujući svoju suverenost i svemoć.

U Evanđeljima, Fariseji i Saduceji su opisani kao predstavnici organizovane religije u doba Krista. Isus ih je konstantno konfrontirao vezano za njihovo lažno učenje i licemjerni način života. U Poslanicama se vidi da su postojale organizovane grupe koje su miješale Evanđelje sa određenom listom zahtjevanih djela i rituala. One su također tražile da stave pritisak na vjernike da se promijene i prihvate ove “Kršćanstvo plus” religije. Poslanice Galaćanima i Kološanima upozoravaju na ovo. U knjizi Otkrivenja, u krajnjim vremenima, organizovana religija će imati uticaj na svijet, kad Antihrist bude uspostavio jednu svjetsku religiju.

U većini slučajeva krajnji rezultat organizovane religije je da poremeti Božije namjere. No, Biblija govori o organizovanim vjernicima koji su dio Njegovog plana. On ih zove crkvama. Opis koji se nalazi u Djelima apostolskim i u Poslanicama daje uputstvo kako da crkva bude organizovana i međuzavisna. Organizacija vodi ka zaštiti, produktivnosti i dosezanju drugih za Krista (Djela 2:41-47) U slučaju crkve, bilo bi bolje da se zove “organizovani odnos.”

Religija je ljudski pokušaj da ima zajednicu sa Bogom. Kršćanska vjera je odnos sa Bogom, zbog onoga što je On učinio za nas, kroz žrtvu Isusa Krista. Ne postoji plan kojim se može dosegnuti Bog (On pruža ruku prema nama – Rimljanima 5:8). Nema ponosa (svi su primljeni po milosti – Efežanima 2:8,9). Ne bi trebalo da postoji konflikt oko vođstva (Krist je glava – Kološanima 1:18). Ne bi trebalo da bude predrasuda (Svi smo jedno u Kristu – Gaćanima 3:28). Biti organizovan nije problem. Fokus na pravila i rituale religije je problem.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto treba da vjerujem u organizovanu religiju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries