settings icon
share icon
Pitanje

Počinio sam _____ grijeh. Da li će mi Bog oprostiti?

Odgovor


Unesite bilo koji grijeh koji ste počinili ovdje ______. Da, Bog može da vam oprosti i oprostiće vam koji god to grijeh bio. Doktrina izmirenja objašnjava spasenje i oproštenje grijeha. Bog je pripisao Kristovu pravednost onima koji ponizno traže oproštenje (Izaija 53:5-6; 2. Korinćanima 5:21). On je platio punu cijenu za naše grijehe, a vjernicima je u potpunosti oprošten svaki onaj koji počine – prošli, sadašnji i budući. Postoji također dnevno oproštenje kako ih priznajemo i ostavljamo radi svog posvećenja. AKo uporedite bilo koji grijeh sa ubistvom Isusa, on izblijedi u tom poređenju, a ipak, On je rekao: "Oče, oprosti im, ne znaju što čine" (Luka 23:34).

Koncepti spasenja i oproštenja su neraskidivo povezani. Srećom, Božija milost je dovoljna za bilo koji i svaki grijeh, koji god da upišete na praznu liniju. Primanje oproštenja zavisi od pojedinca. Prvo pitanje je da li ćete primiti spasenje (oproštenje grijeha) koje Krist nudi? Ako je odgovor "da", onda vam je u potpunosti oprošten sav dug grijeha (Djela 13:38-39). Ovo oproštenje dolazi samo vjerom u Isusa i Božiju milost, ne nekim činjenjem ili dobrim djelima (Rimljanima 3:20,22). Spasenje počinje poniznim shvatanjem da nikada nećemo biti dovoljno dobri da uđemo u nebo sopstvenim zaslugama i da nam je potreno oproštenje. Prihvatiti Isusa Krista znači vjerovati da je Njegovom smrću i uskrsnućem plaćena kazna za svaki, ikada počinjeni grijeh i da je to dovoljno da se svi oni pokriju (2. Korinćanima 12:9).

Dakle, ako ste prihvatili Isusa Krista kao svog Spasitelja, Bog vam je već oprostio sve grijehe. Ako niste, priznajte mu ih i On će vas očistiti i obnoviti za zajedništvo s Njim (1. Ivanova 1:8-9). Čak i pored oproštenja, možete još uvijek imati osjećaj krivice. Osjećati se krivim radi grijeha je ustvari prirodan odgovor naše savjesti, a ona je tu da nas podsjeti da ne ponavljamo grešni obrazac. Shvatanje da Isus u potpunosti može da nam oprosti bilo koju mjeru grijeha je nada našeg spasenja. Razumijevanje oproštenja je lijek za osjećaj krivice.

Saznanje da je oproštenje stvarno prekrasan, milostiv dar od Boga koji nas voli, nam daje da vidimo koliko je On zaista predivan. Kada razmišljamo o sopstvenim grijesima i o tome kako smo bijedni i nedostojni oproštenja, postaje jasno da je Bog onaj koji voli, da je saosjećajan i vrijedan našeg slavljenja. Naš grešni ponos koji odbija da traži to oproštenje je ono što stoji između nas i odnosa sa brižnim Spasiteljem. Ali oni koji ga traže mogu da vjeruju da je Isus dovoljan i da želi da im oprosti i spasi ih od njihovih grijeha, i na kraju će ući u Njegove odaje sa slavljenjem (Psalam 100:4).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Počinio sam _____ grijeh. Da li će mi Bog oprostiti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries