settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da oprostim onima koji zgriješe protiv mene?

Odgovor


Svako je bio uvrijeđen, povrijeđen ili je zgriješeno protiv njega u nekom trenutku u životu. Kako da Kršćani odgovore kada se takve stvari dese? Prema Bibliji, mi treba da oprostimo. Efežanima 4:32 objavljuje: “Budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu!” Slično tome, Kološanima 3:13 proklamuju: “Podnosite jedan drugoga i dobrostivo opraštajte međusobno ako tko protiv koga ima nešto što je za ukor. Kao što je Gospodin vama dobrostivo oprostio, tako činite i vi.” Ključ u oba stiha u Pismu je da mi treba da oprostimo drugima kao što je Bog nama oprostio. Zašto opraštamo? Zato što je nama oprošteno! Onima koji nisu Kršćani, međutim, nije oprošteno od strane Boga, niti oni imaju silu i želju da oproste drugima.

Oproštenje bi bilo jednostavno ako bi trebalo samo da ga damo onome ko dođe tražeći ga u tuzi i pokajanju. Biblija nam govori da treba da oprostimo, bez uslova, onima koji zgriješe protiv nas. Odbijajući da istinski oprostimo osobi, demonstriramo gnjev, gorčinu i ljutnju, od kojih ni jedno nije osobina istinskog kršćanina. U molitvi Gospodnjoj, mi tražimo od Boga da oprosti naše grijehe, kao što i mi opraštamo onima koji zgriješe protiv nas (Matej 6:12). Isus je rekao u Mateju 6:14-15, “Da, ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših.” U svjetlu drugih stihova Pisma koji govore o Božijem oproštenju, Matej 6:14-15 se najbolje shvata kada kaže da ljudi koji odbijaju da oproste drugima nisu sami istinski iskusili Božije oproštenje.

Kada god ne poslušamo jednu od Božijih zapovijesti, mi griješimo protiv Njega. Kad god pogrešno postupamo prema drugoj osobi, ne samo da griješimo protiv te osobe, već i protiv Boga. Kada uzmemo u obzir opseg do kojeg Bog oprašta sve naše prijestupe, shvatamo da nemamo pravo da zadržavamo tu milost od drugih. Mi smo zgriješili protiv Boga neizrecivo više nego što bilo koja osoba može da zgriješi protiv nas. Ako je Bog nama oprostio toliko mnogo, kako mi možemo odbiti da oprostima drugima tako malo? Isusova parabola u Mateju 18:23-35 je snažna ilustracija ove istine. Bog obećava da kada Mu dođemo tražeći oproštenje, On nam ga bezuslovno garantuje (1. Ivanova 1:9). Oproštenje koje mi pružamo drugima ne treba da poznaje granice, na isti način na koje je Božije oproštenje bezgranično (Luka 17:3-4).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da oprostim onima koji zgriješe protiv mene?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries