settings icon
share icon
Pitanje

Šta je opravdanje?

Odgovor


Jednostavno rečeno, opravdati znači objaviti pravednim, učiniti nekoga ispravnim pred Bogom. Opravdanje znači da Bog proglašava one koji su prihvatili Krista pravednim, na osnovu Kristove pravednosti koja se uračunava onima koji su ga primili (2. Korinćanima 5:21). Iako opravdanje kao princip možemo naći kroz cijelo Pismo, glavni odlomak koji ga opisuje, u odnosu na vjernike, je Rimljanima 3:21-26: “A sada se nezavisno od Zakona očitovala Božja pravednost za koju svjedoče Zakon i Proroci, i to pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista za sve koji vjeruju – nema razlike, jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave – i svi su opravdani darom njegove milosti, otkupljenjem u Kristu Isusu. Njega je Bog izložio da svojom krvi bude Pomirilište po vjeri, da učini očitom svoju pravednost – jer je ostavio nekažnjene prošle grijehe u vrijeme Božje strpljivosti – da učini očitom svoju pravednost u sadašnje vrijeme i da dokaže da je pravedan i da opravdava onoga koji vjeruje u Isusa.”

Mi smo opravdani, proglašeni pravednima, u momentu našeg spasenja. Opravdanje nas ne čini pravednim, nego nas proglašava pravednim. Naša pravednost dolazi od stavljanja naše vjere u gotovo djelo Isusa Krista. Njegova žrtva pokriva naš grijeh, dopuštajući Bogu da gleda na nas kao na savršene i bez mane. Zato što smo kao vjernici u Kristu, Bog vidi Kristovu pravednost kad gleda na nas. To zadovoljava Božiji zahtjev za savršenstvom; stoga, On nas proglašava pravednim – On nas opravdava.

Rimljanima 5:18-19 to dobro sumira: “Dakle, kao što je prekršajem jednoga osuđenje došlo na sve ljude, tako izvršenjem zapovijedi od jednoga dolazi na sve ljude opravdanje koje se sastoji u životu, jer kao što su nepokornošću jednoga čovjeka svi postali grešnici, tako će i pokornošću jednoga svi postati pravednici.” Radi opravdanja mir Božiji može vladati u našim životima. Činjenica opravdanja je ta zbog koje Bog može da započne proces posvećenja – proces kojim Bog u realnosti čini od nas ono što smo već po svojoj poziciji. “Dakle, opravdani vjerom u miru smo s Bogom po našem Gospodinu Isusu Kristu” (Rimljanima 5:1).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je opravdanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries