settings icon
share icon
Pitanje

Ako se obratim na Kršćanstvo, moja porodica će me se odreći i biću strašno progonjen u svojoj kulturi. Šta da radim?

Odgovor


Teško je za vjernike koji žive u nacijama gdje je religijska sloboda kamen temeljac kulture, da razumiju u potpunosti cijenu slijeđenja Krista u drugim dijelovima svijeta. Biblija je, međutim, Riječ Božija i kao takva je sveobuhvatna u svom razumijevanju svih životnih patnji i nevolja, bez obzira na mjesto i vrijeme. Isus je bio jasan u tome da je slijediti njega skupa avantura. Ustvari, ona nas košta svega. Kao prvo, košta nas nas samih. Isus je rekao gomili koja ga je slijedila “Ako, dakle, tko želi ići za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi!” (Marko 8:34). Križ je bio sredstvo smrti i Isus je jasno stavio do znanja da slijediti njega znači umrijeti sebi. Sve naše zemaljske želje i ambicije moraju da budu razapete, kako bismo dostigli novi život u Njemu, jer niko ne može da služi dvojici gospodara (Luka 6:13). Ali, taj novi život je daleko veći i dragocjeniji od bilo čega što možemo da zadobijemo u ovom svijetu.

Drugo, može nas koštati porodice i prijatelja. Isus objašnjava u Mateju 10:32-39 da njegov dolazak donosi podjelu između Njegovih učenika i njihovih porodica, ali da onaj koji ne mrzi (što znači voli manje) svoju familiju, nije dostojan da bude Njegov učenik. Ako se odreknemo Krista kako bismo zadobili mir u ovozemaljskoj porodici, On će se odreći nas u nebu, a ako nas se Isus odrekne, nama će biti odrečen ulazak u nebo. Ali, ako ga priznamo pred ljudima, bez obzira na ličnu cijenu koju možda treba da platimo, On će reći svom Ocu, “ovaj je moj – poželi mu dobrodošlicu u svoje kraljevstvo.” Vječni život je “skupocjeni biser” u Mateju 13:44-45 koji je vrijedan odustajanja od svega kako bi se zadobio. Ne donosi ništa dobro grabiti stvari ovog kratkog i prolaznog života koji iščezava i izgubiti vječnost. “Što, dakle, koristi čovjeku ako dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život?” (Marko 8:36). Kao što je Jim Elliot, misionar koji je ubijen jer je donio Krista Huaorani Indijancima na Ekvadoru, rekao, “Nije budala onaj koji daje ono što ne može zadržati za ono što ne može izgubiti.”

Isus je također bio jasan u tome da je progonstvo zbog Njega neizbježno. On nas ohrabruje da to očekujemo kao normalni dio učeništva i da budemo hrabri u progonsvu. Čak naziva one koji su progonjeni “blagoslovljenima” i govori nam da se “radujemo i kličemo od veselja, jer nas čeka velika nagrada na nebesima!” (Matej 5:10-12). Podsjeća nas na to da će Njegov narod uvijek biti progonjen. Starozavjetni proroci su bili progonjeni, vrijeđani, mučeni, ubijeni i, u jednom slučaju, prepiljeni na pola! (Hebrejima 11:37) Svi apostoli (osim Ivana, koji je bio prognan na ostrvo Patmos) su bili smaknuti zbog propovijedanja Krista. Tradicija tvrdi da je Petar insistirao da bude razapet naopako, jer nije sebe smatrao dostojnim da umre na isti način kao i njegov Gospod. Ipak, napisao je u svojoj prvoj poslanici “Blago vama ako vam se izruguju zbog Kristova imena, jer tada Duh slave, Duh Božji, počiva na vama” (1.Petrova 4:14). Apostol Pavle je bio stavljen u zatvor, prebijen i kamenovan nekoliko puta zbog propovijedanja Krista, ali nije smatrao svoje patnje dostojnim ni pominjanja u poređenju sa slavom za koju je znao da ga čeka (Rimljani 8:18).

Dok cijena učeništva može da izgleda visoka, postoje i ovozemaljske nagrade, kao one nebeske. Isus je obećao da će uvijek biti sa nama, čak do kraja svijeta (Matej 28:20); On nas nikada neće ostaviti, niti zapustiti (Hebreji 13:5); On zna našu bol i patnju, jer je i sam trpio za nas (1.Petrova 2:21); Njegova ljubav prema nama ne poznaje granice i On nas nikada neće testirati iznad naše sposobnosti da to podnesemo i uvijek će obezbijediti način da nas izvede iz toga (1.Korinćanima 10:13). Kada smo prvi u svojoj porodici ili kulturi koji prihvatimo Krista, postajemo članovi Božije familije i tada smo Njegovi ambasadori našim voljenima na ovom svijetu. Kao takvi, možemo isto tako da budemo instrumenti koje On koristi da privuče druge sebi, dajući nam radost koja prevazilazi sve što smo ikada mogli da zamislimo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ako se obratim na Kršćanstvo, moja porodica će me se odreći i biću strašno progonjen u svojoj kulturi. Šta da radim?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries